Avdelingsleder Jan Alfred Andersson ved Vitensenteret pumper i gang tarmtottene på den nye utstillingen «I blodet». (Foto: Eivind Torgersen)

Blodig museumsåpning

I dag nyåpner Teknisk museum i Oslo sitt Vitensenter. Blod fyller mange av de 650 nye kvadratmeterne.

forskning.no fikk ta et lite blodbad før den offisielle åpningen. Avdelingsleder Jan Alfred Andersson ved Vitensenteret tok oss med gjennom blodomløpet.

Vi la i vei med hvert vårt røde blodlegeme fullt av oksygen. Fra lungene, via hjertet til milten, tarmene, musklene og nyrene. Og tilbake til lungene med CO2 som skal pustes ut.

Underveis må vi sveive og pumpe, sveive og pumpe igjen, både for å hjelpe blodcella vår videre og for å få det vi vel egentlig er ute etter: ny viten.

Lek: Hit and run

Alle som har besøkt et vitensenter, enten det er i Norge eller utenlands, vet at sveiving, pumping, trykking, kasting og etter hvert løping fra det ene til det andre, noen ganger kan ta overhånd. Hva lærte vi egentlig nå?

– Vi har forsøkt å være mer læringsfokusert enn det som kanskje har vært vanlig. Det skal selvfølgelig være litt gøy og opplevelse, men ved å lage en rute du går gjennom, lærer du forhåpentligvis litt underveis.

– Det er litt mindre «hit and run», sier Andersson til forskning.no.

Lær: Transportsystem

Så hva var det viktigste vi nettopp lærte?

– Det viktigste er at du har skjønt at blodet er transportåra i kroppen. Både når det gjelder å få næring og oksygen ut til de forskjellige organene og cellene, og tilbake med søppel – karbondioksid og avfallsstoffer – som skal ut igjen fra cellene og organsystemet, sier Andersson.

Mer læring, mindre «hit and run», håper avdelingsleder Jan Alfred Andersson ved Vitensenteret. (Foto: Eivind Torgersen)

8–10-åringene har dette i læreplanen på skolen og er en naturlig målgruppe. Dette er en gruppe besøkende som museet allerede har mange av, men Andersson håper flere har det i blodet.

– Kroppen er veldig appellerende, sier han. Vi håper både mor, far og besteforeldre kan ha utbytte av dette. Det er en voksenløype med fakta for de som vil vite litt mer, sier Andersson.

Ta selfie

Nytt i dag er også utstillingene «Se lyset» og «På TV».

– «Se lyset» tar for seg både synlig lys og usynlig lys på begge sider av spekteret, sier Andersson.

Det mørke rommet ser i utgangspunktet slik ut, mørkt.

– Du kan prøve med nattbriller eller med varmekamera og alt vil se helt annerledes ut.

«På TV» kan være midt i blinken for generasjoner som ser det å komme på TV som sitt høyeste mål. Du kan se deg selv på TV med grønnskjerm og ta en selfie svevende over Oslo eller stående midt i London-trafikken for eksempel.

(Ja, vi har prøvd. Ja, vi har tatt en selfie. Ja, det er kleint. Nei, vi publiserer det ikke.)

Powered by Labrador CMS