Ny maurart funnet ved Kongsberg

Denne mauren har du aldri før sett nord for Tyskland. Forskere fant i vår det som senere skulle vise seg å være en helt ny maurart for Norden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne jordmauren, Lasius citrinus, har du aldri før sett nord for Tyskland. (Foto: Arnstein Staverløkk/Norsk institutt for naturforskning)

Fakta om maur

Selv om det av og til oppdages nye arter i Norge, er det ekstremt uvanlig å finne nye nordiske maurarter hos oss.

Med denne nye arten, finnes det nå 82 ulike utendørslevende maurarter i Norden hvorav 59 er påvist hos oss.

Funnet ble gjort i forbindelse med kartlegging av nye arter i prosjektet ACUNOR som finansieres gjennom Artsdatabankens Artsprosjekt.

De fleste insekter tilbringer denne tida av året i sine respektive overvintringsstadier.

Det hindrer ikke insektforsker Frode Ødegaard i å gjøre nye, sensasjonelle funn. Senest forrige uke oppdaget han og kollegene ved Norsk institutt for naturforskning en jordmaur som aldri før har vært observert i Norden.

– Vi holdt på å klargjøre noen insektprøver til DNA-analyse og skulle bare sjekke ett par prøver ekstra i tilfelle det var noe mer som burde vært analysert, forklarer Ødegaard.

Og gjett om det var!

I en av prøvene fant forskerne nemlig en maurdronning. Men prøven var samlet inn i mai, og slike flygemaur svermer i august. Kunne det være snakk om en ukjent art?

Varmekjær maur fra Kongsberg

Ganske riktig. Mauren viste seg å være et eksemplar av jordmauren Lasius citrinus, en svært varmekjær art, som hittil aldri er funnet nord for Tyskland.

Ødegaard mener likevel ikke det er snakk om en innført art, men en maur som er hører naturlig hjemme i Norge.

– Kongsberg-området kan faktisk ha livsvilkår for slike arter. Her finner vi de høyeste sommertemperaturene i landet. Samtidig er det snødekke om vinteren som beskytter mot den strengeste kulda, sier Ødegaard.

Viktig rolle i økosystemet

Maur er en av de insektgruppene vi kjenner best. Derfor er det også overraskende å finne nye arter, og i alle fall arter som ikke svenskene allerede har satt på kartet. 

Andre maurfunn av nyere dato har stort sett begrenset seg til innførte arter, som følger plante- og tømmerimport. Dette er ofte arter som trives innendørs, og potensielle skadedyr.

Som for eksempel argentinamaur, Linepithema humile, og kompostmaurarten Hypoponera schauinslandi. Sistnevnte ble nylig funnet i en svømmehall i Snillfjord.

Denne jordmauren er derimot en velkommen oppdagelse. Maur er nyttedyr som ifølge Ødegaard fortjener mer oppmerksomhet for sine avgjørende funksjoner i økosystemene.

– Maur spiller en viktig rolle som jordbearbeidere, som frigjør næringsstoffer for plantene. De kan også kontrollere utbrudd av skadedyr og bidra til plantenes frøspredning. Mangfoldet med blåveis, hvitveis og fioler i skogbunnen kan vi faktisk takke mauren for, utdyper han.

Grunnen til at den ikke er oppdaget tidligere mener Ødegaard skyldes maurens mystiske levevis.

– Overalt i sitt utbredelsesområde er dette en sjelden art vi ikke vet så mye om, annet enn at den lever skjult under jorda.

Powered by Labrador CMS