Ana Carolina Lima sjarmerte juryen med denne arrauskilpadden fra Brasil. (Foto: Ana Carolina Lima, Creative Commons BY 4.0)

Se forskernes egne blinkskudd

Tidsskriftet BMC Ecology har kåret vinnerne i sin årlige fotokonkurranse. En skilpadde i Brasil var vinnermotivet.

BMC Ecology Image Competition er ikke en tevling for profesjonelle fotografer, men for forskere.

– Bildene plukkes ut like mye på bakgrunn av den vitenskapelige historien bak som for den tekniske og kunstneriske kvaliteten på selve bildet.

Hensikten er å framheve forskning som øker forståelsen for verdens økosystemer, men også å vise fram skjønnheten og mangfoldet i livet på jorda.

Ana Carolina Lima fra Universitetet i Aveiro i Portugal stakk av med førstepremien for bildet øverst i artikkelen. Motivet er arrauskilpadder (Podocnemis expansa) i Cantão-regnskogen i Brasil.

Hunnen er ifølge Store norske leksikon dobbelt så stor som hannen, og panseret til arrauskilpadden blir over 75 centimeter langt.

Her er resten av prisvinnerne:

Tredjeplass ble det til Roberto García-Roa for denne lille fortellingen om fire arter. En edderkopp kamuflert i en hvit plante fanger en bie som også blir angrepet av en parasittisk flue. (Foto: Roberto García-Roa, Creative Commons BY 4.0)
Disse to istårnene med Månen imellom ga Christin Säwström fra Edith Cowan-universitetet i Australia en andreplass. Bildet er tatt i et område som festlig nok kalles Vestfold Hills. (Foto: Christin Säwström, Creative Commons BY 4.0)
I klassen «Samfunn, befolkning og makroøkologi» falt juryen for disse tjeldene i morgensola på Otago-halvøya sør i New Zealand. (Foto: Trevor Sherwin fra Universitetet i Auckland, Creative Commons BY 4.0)
Maïlis Huguin fra Pasteur-instituttet i Fransk Guyana vant underkategorien «Atferdsøkologi og fysiologisk økologi» for denne mauren i Ecatomma-slekten som vokter over et blad. (Foto: Maïlis Huguin, Creative Commons BY 4.0)
I tillegg til de tre hovedpremiene og de nevnte underkategoriene, fikk BMC Ecology-redaktør Chris Foote velge sin favoritt. Han valgte dette korallrevet som Michelle Achlatis fra Universitetet i Queensland i Australia har tatt. Midt i bildet er det en blekksprut som later som om den er en korall. (Foto: Michelle Achlatis, Creative Commons BY 4.0)
Harry Seijmonsbergen fra Universitetet i Amsterdam gikk til topps i kategorien «Landskapsøkologi og økosystemer». Bildet viser flere sårbare plantearter i en skråning i 2100 meters høyde på kanariøya Tenerife. (Foto: Harry Seijmonsbergen, Creative Commons BY 4.0)
Ulla til den tibetanske anilopen var så populær at bestanden på flere millioner ble redusert til 70 000–80 000 i slutten av forrige århundre. Nå er de på vei opp igjen. Her har Zhigang Jiang fra Det kinesiske vitenskapsakademiet foreviget en hann som passer på haremet sitt på Tibetplatået. For det vant han klassen «Bevaringsøkologi og biodiversitet». (Foto: Zhigang Jiang, Creative Commons BY 4.0)

Referanse:

Foote mfl: BMC ecology image competition 2017: the winning images. BMC Ecology, august 2017, doi: 10.1186/s12898-017-0138-8.

Powered by Labrador CMS