Ukas art: Pelsmollusker – superstjerne i rosa pels!

Nede i mudderet i de dypeste søkkene på bunnen av de dypeste fjordene bor Wirenia argentea, en art som for evolusjonsbiologer er en riktig superstjerne. Ikke ulikt andre superstjerner kler den seg i pels.

Simrothiella. (Foto: Christiane Todt)

Dyrene kalles pelsmollusker - eller ormebløtdyr og er arter man ikke akkurat snubler over på søndagsturen.

De er små og ormelignende dyr som lever på ganske store dyp i fjorder eller langt ute på havet. 

De har ikke skall som snegler, skjell og andre bløtdyrslektninger, men derimot små plater eller nåler som gir et inntrykk av å være pels.

Fiskes på dypt hav

Vår art Wirenia argentea ligner en liten pelskledd rosa orm, og er en av de vanligste pelsmollusker i norske farvann. 

Den er ganske enkel å få tak i langs norskekysten – vel og merke om du har liggende litt utstyr til å fiske opp småkryp fra 150-500 meters dyp.

Falcidens crossotus. (Foto: Christiane Todt)

Fordi Wirenia argentea er så lett tilgjengelig har den spilt hovedrollen i en rekke viktige studier innen utviklingsbiologi og evolusjonsforskning de siste årene, og er derfor for en superstjerne å regne for evolusjonsbiologer verden over.

Finnes mange av dem i Norge

Vi har tradisjonelt hatt lite kunnskap om klassen pelsmollusker (Aplacophora). Nyere undersøkelser tyder imidlertid på at norske farvann er usedvanlig rike på disse artene.

Så langt er det registrert 34 her til lands, men antall arter er nok langt større.

Det er de to siste årene gjennomført omfattende kartlegging av hvilke arter pelsmollusker vi har i Norge, og hvor de forekommer.

Her kan du lese alle artiklene i serien Ukas art

Powered by Labrador CMS