Øyeblikket: Slik lurer flua deg

Husflua surrer rundt og setter seg på maten din. Du slår så raskt og hardt du kan, men flua kommer seg unna. Uten å stresse.

I samarbeid med NRK

 

Husflua har en helt fantastisk evne til å overleve. Hvordan den gjør det har vi klart å filme nettopp fordi vi bruker et høyhastighetskamera. Flua ser nemlig verden i sakte film.

Når hånda nærmer seg, stiller den seg først opp vekk fra trusselen. Deretter tar den sats og slår et første vingeslag som gir den fart oppover. I lufta skifter den retning med en piruettlignende bevegelse og kommer seg vekk. Alt skjer mens du slår så hardt du kan.

Raske bilder

Flygende insekter har et ekstremt effektivt visuelt system. De må navigere raskt og presist. Når flua møter et menneske som slår, vil det være som om den var Keanu Reeves i The Matrix som møter kuler som skyter mot han. Det som går raskt for oss, går sakte for flua.

I forsøk har de sett at flua kan oppfatte lysglimt sju ganger raskere enn mennesket. Det gir den en følelse av å ha bedre tid. Vi kan si at flua ser med flere bilder i sekundet eller i sakte film sammenlignet med oss mennesker.

Et annet syn

I tillegg kan flua se i flere retninger samtidig. Den har to store øyne som er satt sammen av 8000 fasetter, bittesmå linser. Hver fasett er et tynt rør som går ned til en nerve som går videre til synssenteret til flua.

Fasettøyet buer seg rundt nesten hele hodet. Når du beveger hånda mot ei flue vil bevegelsen ses fra flere tusen ulike vinkler, og det gir flua et utmerket utgangspunkt for å beregne fart og retning på hånda.

En viktig flyver

Vi finner tusenvis av fluearter over hele verden og de er helt essensielle i verdens økosystem. De spiller en viktig rolle for pollinering av mange planter, de bryter ned store mengder biologisk materiale og er god mat for mange dyr. Flua er viktig for oss.

Smekk smart

Skulle du allikevel ønske å ta livet av et lite individ har vi et triks. Du er tregere, men smartere enn den, og kan beregne hvilken vei den kommer til å fly. Studer flua litt og legg slaget der den kommer til å være når du treffer, ikke der den sto da du startet bevegelsen.


Her kan du se flere øyeblikk-videoer

Powered by Labrador CMS