Frisører med pustebesvær

Astma, tett nese, tørrhoste og piping i brystet. Det er bare noen av plagene frisører sliter med.

Det å farge håret kan være risikabelt - for frisøren. (Foto: Colourbox)

Hårfarger, blekemidler og hårsprayer sørger for masse kjemikalier i lufta i en frisørsalong. Det puster de som jobber med hår hver dag inn.

Tidligere studier har vist at frisører har en høyere risiko for luftveisplager enn befolkningen sett under ett.

En svensk studie undersøker hvordan frisørene forholder seg til en arbeidshverdag med helserisiko.

Kerstin Kronholm Diab ved Lunds universitet har nylig tatt doktorgraden i medisin om frisørenes helse.

– Mange har hatt frisør som sitt drømmeyrke siden de var små. Får de plager forsøker de å tilpasse seg på ulike måter, men det kan være veldig vanskelig, sier Diab i en pressemelding.

Noen svenske frisører forsøker å ta ut noen dagers ferie når plagene blir for ille. Andre bruker vifte eller munnbind. Men viften sprer bare kjemikaliene rundt i rommet, og munnbindet kan virke avskrekkende på kundene, ifølge den svenske forskeren.

Det beste er derfor å sørge for ordentlig ventilasjon i salongen, mener Diab. Dette kan imidlertid være dyrt for selvstendig næringsdrivende, noe de fleste frisører i Sverige er. I Norge er de fleste ansatte.

Lavere livskvalitet

Doktorgraden omfatter fire undersøkelser i perioden 1996 til 2011. Den nyeste undersøkelsen består av intervjuer med 14 frisører om deres oppfatning av arbeidsmiljøet.

I en annen undersøkelse, fra 2004-05, undersøkte Diab 36 frisørers helse rett etter at de hadde hatt to uker ferie og i en måned etterpå, mens de jobbet i frisørsalongen.

Hos dem som var plaget av kjemikaliene fra blekemidler sank livskvaliteten kraftig én måned etter ferie på grunn av de arbeidsrelaterte plagene.

De som var friske opplevde tvert imot bedre livskvalitet etter en måned på jobb sammenlignet med rett etter ferien.

– Frisørene trives jo på mange måter veldig bra. De liker kontakten med kundene, fellesskapet med kollegene og at yrket er fritt og kreativt. Det er nok derfor også de som har luftveisproblemer så gjerne vil bli i yrket, sier Diab.

«Grønn Frisør»

– Dette er plager jeg kjenner igjen etter å ha jobbet i mange år som frisør, sier Lisa Andreassen, daglig leder ved Norsk Frisørskole i Tromsø, til forskning.no.

– Men jeg har inntrykk av at det er blitt bedre de siste årene. Produktene har blitt kraftig forbedret, og forskriftene sier at man skal ha avsug for å få kjemikaliene ut av rommet.

Arbeidstilsynet understreker viktigheten av ventilasjon og mildere produkter, og har hatt kampanjer overfor frisørbransjen. I 2010-2011 manglet 35 prosent av de kontrollerte salongene avsug der de blandet preparatene, og 20 prosent hadde ikke ventilasjon i salongen i det hele tatt.

De siste årene har det poppet opp flere salonger i Norge innenfor ordningen Grønn Frisør, utviklet av Fagforbundet og Frisørenes Fagforening. Frisørene som blir godkjente skal tilby produkter uten helseskadelige kjemiske stoffer.

Men hårprodukter som skåner luftveiene er vanskelige å utvikle, ifølge forsker Diab. For man vet ikke nøyaktig hvilke deler av kjemikaliene som gir plager.

Lærer å passe på luftveiene

Andreassen mener luftveisproblemene i stor grad kan unngås om frisørene følger forholdsreglene.

– Man må ikke slurve, være flink til å bruke punktavsug som kan flyttes til der hvor man jobber. Så må man alltid bruke hansker, for stoffene trekker også inn i huden, sier hun.

På Norsk Frisørskole i Tromsø lærer de studentene å passe på luftveiene.

– Når studentene går ut i jobb er de veldig bevisste på dette, kanskje mer enn dem som har vært i yrket en stund, sier Andreassen.

Referanse:

Diab, K. K.: Female hairdressers - Respiratory symptoms, mechanisms and health-related quality of life and their views on the work environment. Faculty of Medicine Doctoral Dissertation Series, 2014:36. Avdelningen för arbets- och miljömedicin, Lunds universitet.

Powered by Labrador CMS