Følelsen av bukser som klistrer seg varmt og senere kaldt inn til beinet, er noe de fleste husker fra da vi var barn og glemte tiden på lekeplassen. Ny studie gir håp til alle de barna som lider av inkontinens hver eneste dag. (Foto: Jes2u.photo / Shutterstock / NTB scanpix)

Strøm kan hjelpe barn som tisser i buksene

Mange barn har problemer med å styre tissetrangen, til stor frustrasjon for dem selv og foreldrene. Elektrisk strøm, sammen med medisiner, kan kanskje hjelpe, viser ny dansk forskning.

Slik virker TENS

TENS står for Transkutan Elektrisk Nervestimulering og virker ved å sende ut svak strøm til nervebanene i barnas nedre rygg, som styrer blærens funksjon.

To små selvklebende elektroder er satt fast på ryggen og er festet til et elektrisk apparat på størrelse med en mobiltelefon.

Barna får en times elektrisk stimulering to ganger om dagen.   

Kilde: Luise Borch

Mange barn lider av inkontinens, det vil si ufrivillig vannlating om natten, mange førsteklassinger tisser også i buksene om dagen.

Men det er mange av dem som ikke reagerer på de vanlige behandlingsformene, og problemet går hardt utover både barn og foreldre.

– Barna er flaue, og foreldrene er dypt ulykkelige og vet ikke hva de skal gjøre, sier Cecilie Siggaard, som forsker på behandling av barn med inkontinens ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet i Danmark.

Men nå kan ny forskning kanskje hjelpe.

En effektiv cocktail

I en ny studie har doktorgradsstudent Luise Borch kombinert to behandlingsformer: medisiner sammen med TENS, som er en svak elektrisk strøm som stimulerer nervebanene som går fra ryggen til blæren.

 – Vi ga barna elektrobehandling sammen med medisiner, og det virket bedre enn behandlingene hver for seg. TENS dempet dessuten bivirkningene ved medisinene, sier Luise Borch.

Studien skal publiseres i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Urology.

Dansk forsker er veldig overrasket

Den positive effekten av kombinasjonen overrasker René Frydensbjerg Andersen, som er avdelingslege ved barneavdelingen ved Aarhus Universitetshospital.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg hørte om resultatet. Det er ganske fantastisk, sier han.

Andersen er ikke en av forskerne bak studien, men han har lest den.

Selv om behandlingsmetodene fortsatt bare er testet som en del av et forskningsprosjekt, mener han at det kan komme til å hjelpe mange.

– Jeg tror kombinasjonen vil komme i bruk ved barneavdelingen. Det geniale er at TENS fjerner flere av de bivirkningene som plager barn med inkontinens, sier han.

Slik behandles inkontinens i dag

Barn behandles ulikt ut fra om de har problemer med vannlating om natten eller dagen.

Er problemet inkontinens om dagen, er behandlingen blæretrening, forteller Luise Borch. Det vil si at barnet vennes til å tisse på faste tidspunkt. Behandlingen virker for rundt halvparten av barna.

Hvis det ikke virker, er neste skritt behandling med legemiddelet anticholinergika, som virker avslappende på blæren.

Men for flere av barna virker ingen av disse behandlingsformene, påpeker Borch.

Kombinasjon gir færre uhell

Borch ville undersøke om medisinene virket bedre i kombinasjon med TENS.

Hun delte 66 barn inn i tre grupper, som gjennom ti uker fikk ulik behandling. Den ene gruppen fikk TENS-behandling, den andre fikk medisiner, og den tredje gruppen fikk begge deler.

– Barna som fikk begge typer av behandling hadde færre «uhell» i løpet av dagen, sier Borch.

TENS fjerner bivirkninger

Borch registrerte også bivirkninger.

I gruppen som bare fikk medisiner, fikk 35 prosent av barna ubehagelige bivirkninger.

– Flere måtte forlate forsøket fordi blærene ble så slappe at de ikke kunne tømme dem skikkelig, forteller Borch.

– Urinrester kan føre til urinveisinfeksjoner og i verste fall nyreskader.

Forsøksgruppen som både fikk TENS og medisiner, viste derimot positive resultater.

– Det var overraskende å se at kombinasjonen av behandlinger gjorde at bivirkningene forsvant helt. Det var rett og slett null bivirkninger, forteller Borch.

Virker ikke om natten

For barn som tisser i senga om natten, gjelder helt andre behandlingsmetoder, forklarer Cecilie Siggaard, som også forsker på barn med inkontinens.

– Barn som lider av sengevæting, får en alarm som sitter i underbuksene og piper når den blir våt. Det gjør at barna etter hvert lærer seg å ikke tisse i senga. Ellers bruker man stoffet Minirin, sier hun.

Siggaard har testet om TENS har en gunstig effekt på disse barna, og hun ble overrasket over resultatet.

– En gruppe fikk TENS, og den andre var en placebogruppe som ikke fikk behandling. Etter 10 uker var det ingen signifikant effekt av behandlingen, sier hun.

Mer forskning på vei

TENS-behandlingen er altså fortsatt litt av et mysterium, og derfor vil begge forskerne følge opp med nye studier.

Og det er det behov for, understreker de. For disse problemene preger barnas hverdag.

– En studie viser at det å tisse på seg om natten nesten like ille som å miste et familiemedlem. Derfor må vi arbeide videre for å finne en løsning, avslutter Cecilie Siggaard. 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS