Hard aktivitet bra for barn

Intens fysisk aktivitet i kortere perioder er det som skal til for å få dagens unge sunnere.
15.9 2012 05:00


 

Det er en kjent sak at daglig fysisk aktivitet har tydelige helsefremmende effekter, både for unge og eldre.

Men; en ny studie i Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine antyder at unge håpefulle også helst bør ha noen minutter hver dag der de virkelig øker tempoet - i tillegg til generelt å være mye i bevegelse.

Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til av det heseblesende slaget.

Resultatene viser at et høyt aktivitetsnivå i sju minutter, i tillegg til annen aktivitet, kan kobles til en nedgang i metabolske risikofaktorer. 

Eksempler på slike er kroppsmasseindeks, mengde magefett, blodtrykksnivå og fysisk utholdenhet.

De som ikke hadde registrert noe tid i løpet av dagen med høyintens aktivitet, bare lett eller moderat, opplevde ingen reduksjon i slike risikofaktorer.

Ikke systematisk trening

- Våre data viser hvor viktig det er å inkludere mål om intens aktivitet i gjeldende veiledninger om fysisk aktivitet for unge, sier Jacqueline Hay ved canadiske Manitoba Institute of Child Health.

Det forskerne har gjort i studien er å utstyre 605 barn i alderen 9-17 år med en avansert skritteller (aksellerameter) som registrerer med hvor stor intensitet barn beveger seg rundt i hverdagen.

For eksempel hjemme, på skolen i lek og organiserte aktiviteter som fotballspilling eller gitarkurs. 


Bjarne Nes.

Barna, med en snittalder på 12,1 år, ble altså ikke del av noe systematisk treningsregime, det var deres naturlige aktivitet som ble målt. Rundt 25 prosent at dem var overvektige.

- Bør ha en viss intensitet

- Skal du få noen treningsmessig effekt av aktivitet bør den ha en viss intensitet. Det er vist gang på gang at gunstige helseeffekter øker ved høyere intensitet, sier forsker Bjarne Nes ved NTNU i en kommentar til resultatene.

Nes har selv ikke medvirket på den nye studien. Han er stipendiat ved Cardiac Exercise Research Group, som blant annet undersøker gunstige effekter av fysisk trening på hjertet og blodårene.

- Skal man kompensere intensitet med varighet, må du opp på lang varighet, sier Nes. 

Han er ikke overrasket over funnene som antyder et høyt aktivitetsnivå gir gode helseeffekter, også på kroppen til unge.

- Det har vært forsket lite på effekter av intensitetsnivået i aktiviteter til barn og unge.

- Retningslinjene for fysisk aktivitet til denne gruppen er litt diffuse, men resultatene i den nye studien er noe av det samme man har sett hos voksne, at man altså må over en viss terskel for å få effekt, sier Nes. 

Høy nok intensitet?

Han påpeker noen svakheter med forskernes arbeid.  Det kan for eksempel hende at de som er overvektige i studien, er mindre aktive på høy intensitet rett og slett fordi det koster relativt mer å bevege en større kropp.

- Når aksellerameteret bikker over et visst antall tellinger, blir det registeret som høy intensitet. Men det kan være lettere å oppnå nivået for høy intensitet for lettere og bedre trente unge enn de som er tyngre.

- Det er for eksempel ikke gitt at det høyeste aktivitetsnivået for en overvektig pågår over et tilstrekkelig antall minutter til at det får effekt, sier Nes.

Han tror deltakelse i idrett som kan utgjøre forskjellen på om de unge kommer opp på nivået som kan kalles høyintensivt.

- Idrettsaktive barn og unge har en del innslag av høy intensitet. Det ligger en stor utfordring i å være flinkere til å fange opp de som faller utenfor. Det er lett at overvektige gjør det, sier Nes.

Referanse:

Arch Pediatr Adolesc Med. Published online September 10, 2012.
doi:10.1001/archpediatrics.2012.1028

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Universitetet i Stavanger

Et godt forhold mellom lærere og elever er viktig for å forhindre mobbing. Men gode venner er enda viktigere.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Lærere og bibliotekarer må samarbeide om å skape leseglede, mener forskere.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Norsk forsker forklarer hvorfor Marine Le Pen har blitt så populær blant det franske folk.

Saker fra våre eiere

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

– De trenger å vite at de fremdeles er elsket og regnet med, også slik de er nå, sier forsker.

Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse

Etter overgangsalderen lever kvinner som skiller seg et sunnere liv enn de som blir i ekteskapet sitt.

Norges forskningsråd

Kinas økonomiske vekst har utelukkende vært til fordel for Norge, hevder flere eksperter på området. Nå viser en ny studie at lavt utdannede arbeidere taper på handel med Kina. 

En tanke er en tanke. Den gjenspeiler ikke virkeligheten. Å lære seg å gruble mindre, har stor effekt for pasienter med depressive symptomer, viser ny forskning

Forskeren forteller:

Det som lever inne i tarmen din kan påvirke alt fra fedme og irritabel tarmsyndrom til kronisk utmattelse.

Etter flere tiår med økende barnefedme finner forskere en tydelig nedgang i andelen gutter med overvekt eller fedme i Sverige. Forskere ser samme tendens i noen andre land. Også i Norge.

Det blir færre drap og ran i amerikanske byer når innvandrerne strømmer til, viser forskning om de siste 40 årene.