Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo og Akershus

Fant lite vesker og hatter i barnehager

Hvor er det blitt av alt kle-seg-ut-utstyret i dagens barnehager? spør forsker. Trenden med mye oppmerksomhet på fysisk lek har gått på bekostning av late-som-leken, tror hun.
23.4 2014 05:00


 

Tre barn tar på seg ryggsekkene sine og forsvinner inn i et tomt skap.

Men hva gjør de der?

Jo, de leker at det er brann: “Dsss, dsss, dsss”. Når skapdørene åpnes, står barna med skulderstroppene på sekken i hendene og slukker flammer.

Høyskolelektor Kristin Danielsen Wolf ved Høgskolen i Oslo og Akershus har observert barns lek i tre ulike barnehager på Østlandet, og har sammenfattet funnene i den nye boken Små barns lek og samspill.

Av de 13 avdelingsgruppene hun observerte, var det kun to som hadde direkte kle-seg-ut-utstyr, vesker, hatter, tepper og tekstiler tilgjengelig for barna.

Større fokus på fysisk lek

– De fleste barnehagene har miljøer der barna kan boltre seg sosialt og kroppslig, som store madrasser, sklie og klatrestativ, sier Wolf.

Hun tror en grunn til dette kan være at den kroppslige, sosiale leken til små barn har fått større oppmerksomhet.

- Det er veldig bra, men jeg mener at lekemiljøets muligheter bør være frodige og varierte. Materiell som oppfordrer til sosial kroppslig lek, trenger ikke gå på bekostning av materiell som innbyr til å forestille seg og forvandles, sier hun.


 

Forskeren oppdaget at det var mindre direkte utstyr og materiell som oppfordret og inviterte til late-som-lek. Tekstiler, skjerf og tepper som er lett foranderlig, og kan brukes til rollelek, er det mindre av enn tidligere. Barna blir med andre ord ikke umiddelbart oppfordret til forvandling og late-som-leker.

Viktig for barnas evne til å tolke

– Småbarna leker rolleleker likevel, men det er ingen tydelig invitasjon og inspirasjon til frodig symbollek og rollelek, sier Wolf.

– Symbolleken og rolleleken er barnas arena hvor de uttrykker seg, sine tanker og meninger i et lekent symbolspråk. Vi kan forstå leken som et uttrykk for deres tolkinger av inntrykk og erfaringer. Denne leken kan være en arena der barn sammen deler erfaringer og både søker og skaper mening i en lekende dialog.

Som for eksempel når lille Astrid klatrer opp på benken langs veggen, der det også ligger store figurer.

«Nå er jeg på bro», roper hun uten å få respons fra de andre barna.
Etter å ha gjentatt to ganger til «Nå er jeg på bro, - nå er jeg på bro» våkner de og ser på henne. Så synger hun «Iia, iia, ahaha, iia, iia, ahaha» (refrenget fra sangen ”Dyrene i Afrika”).  Så går barna etter Astrid i rekke etter hverandre, rundt sengene på gulvet og klatrer opp på benken igjen, der de går over broen nok en gang mens de synger «iia, iia ahaha».

Wolf forklarer hvilke muligheter denne typen lek gir de voksne i barnehagen:

– Synlige gjenstander eller materiell, kan gjøre at personalet lettere oppdager leken som utspiller seg, og dermed har større muligheter til å fremme, berike eller skjerme leken.


 

«Ikke sitt på panseret!»

Wolf påpeker også hvordan de voksne hele tiden beveger seg i lekeverdenen som barn har skapt, men som vi ofte ikke er klar over selv.

Som da en voksen i barnehagen satte seg på armlenet på sofaen på avdelingen, hvorpå et barn kom løpende og ropte “Nei, du må ikke sitte på panseret!”. Ikke visste den voksne at sofaen var blitt en bil.

Høgskolelektoren er også opptatt av samspillsmønsteret mellom barna og de voksne og om dette fremmer eller hemmer barnas lek. De voksne i barnehagen kan være tilstede som tilskuere eller aktører.

– I stedet for å trekke seg unna fordi barna leker så fint, bør de voksne følge godt med og oppdage barnas interesser. Man kan være aktivt tilstede, men trenger ikke handle hele tiden. En tilstedeværende voksen kan ha betydning og berike leken, sier Wolf.

Referanse:
Wolf, Kristin D.: Små barns lek og samspill i barnehagen, Universitetsforlaget, 2014 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Siste fra forskningsmiljøene

NTNU

Skriftstørrelsen har mest å si for at svaksynte skal klare å lese tekst på papir. Men skriften trenger ikke være veldig stor.

SINTEF

Personbasert demensomsorg går ut på at demente blir tatt med på aktiviteter som de har holdt på med tidligere. Veilederne er folk som har vært ute av arbeidslivet.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Det er viktig å ha med seg følelsene som profesjonell sykepleier, mener studentene i en ny studie. Legestudenter derimot opplever det annerledes.

Siste fra forskningsmiljøene

Universitetet i Oslo

Det er land som Belgia, Danmark, Norge og Sverige gode eksempler på, sier økonomiprofessor Kalle Moene.

Universitetet i Bergen
Podcast:

Vi kan gjøre svært gode moralske valg uten å ha sterk medfølelse og empati, mener psykologiprofessor. Hør han snakke om hvor spaltet vi mennesker egentlig er. 

Universitetet i Oslo

Et museforsøk ga en klar sammenheng mellom oksygenmangel og forstyrrelser i dannelsen av nye tenner. Men gjelder dette også for mennesketenner?

Spør en forsker:

Hvis du er kvinne, har du kanskje opplevd at menn fester blikket litt lenger sørover enn du trives med. Er du mann, vet du nok at det kan være vanskelig å ta blikket fra en dyp utringning. Men hvorfor er kvinners forparti så magisk?

Et skjelett som ble funnet på et tysk slott i sommer, kan oppklare en gammel forsvinningsgåte. Adelige kjærlighetsbrev kan være motivet for et kongelig bestillingsdrap på en greve. Kan DNA løse gåten?

Det er land som Belgia, Danmark, Norge og Sverige gode eksempler på, sier økonomiprofessor Kalle Moene.

En ny forskningsrapport viser at samer har fire ganger så høy risiko for å oppleve diskriminering som majoritetsbefolkningen.