- Er Bin Laden død?

Barns spørsmål og bekymring rundt 11. september er det få som har forsket på, men nå har sjetteklassene ved Møhlenpris skole i Bergen laget sitt eget forskningsprosjekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

  barn forsker på 11/9

Her kan du se en dokumentar om barn som forsker på hendelsene i USA 11. september, under veiledning av professor Frode Thuen. Dokumentaren varer i 3:40 og er laget av Univisjon AS.

Tavlen i det lille klasserommet er stappfull med stikkord. «Terror», «hoppet fra vinduet», «død», «Bin Laden hater Bush», «flyulykke».

Det er ett år siden. De husker veldig godt bildene fra tv. Tegninger og plastelinatårn med fly gjennom viser det. De dramatiske hendelsene har tidligere blitt tatt opp i klassen. De har pratet litt om det i friminuttene og med foreldrene, men nå vil elleveåringene finne ut hva barn egentlig tenker om denne dagen og om det som har hendt etterpå. Hvorfor tror de det skjedde? Er de redde ennå? Har de fått flyskrekk?

- Vi forsker litt på det, sier Emma Johannessen og ser litt oppgitt ut når vi lurer på hva hun legger i det.

- Det er jo å finne svar selv! Vanligvis leter vi i bøker og på Internett, men nå har vi laget spørreundersøkelser og intervjuer for å finne frem til svarene på egenhånd. Med litt hjelp da... Hun ser opp på psykolog og forsker Frode Thuen ved Universitet i Bergen (UiB), som i forbindelse med forskningsdagene 20. - 29. september har vært i klassen noen dager for å sette barna i gang med undersøkelsene. Emma har ikke sett en virkelig forsker før, og synes ikke han ligner på dem som er på tv.

- De i tegnefilmene har jo alltid hvit frakk og stort, sprengt hår, ler hun.

Professor Thuen har lenge arbeidet med barn og håndtering av kriser, og han er veldig nysgjerrig på norske barns tanker rundt 11. september.

- Jeg vet ikke om noen andre forskningsprosjekter på dette området og derfor er det svært interessant å følge disse barnas arbeid og se hvilke svar de får. Per i dag kan vi ikke si noe om hvor dramatisk de opplevde det eller hvor redde de er for at noe lignende skal skje igjen. Denne lille undersøkelsen kan gi oss en pekepinn ihvertfall, sier Thuen, som også ønsker å gi barna en forståelse av hva det betyr å forske. Spesielt gøy er det selvfølgelig når alle blir så engasjerte i prosjektet.

- Hvorfor tror du det skjedde?

Lærer Kenneth Monsen har fordelt oppgaver og sendt en gruppe ut for å gjennomføre intervjuene. Emma sitter allerede klar med penn og papir og ser spørrende opp på sitt første intervjuobjekt.

- Kanskje Bin Laden ville bli president i New York? Ni år gamle Magnus Lysbakken er ikke helt sikker på årsaken til angrepet 11. september, men han har lurt veldig på det og tenkt på at det aldri skulle ha hendt. Han har ikke merket noe særlig til flyskrekk og tror ikke at det kan skje noe lignende i Norge.

- Det er lett å se på spørrekjemaene hvem som er gutt og hvem som er jente, mener Ida Gulbrandsen som nettopp har samlet inn skjemaene som medelevene på skolen har svart på.

- Det ser ut som om guttene er mindre redde enn jentene. Lurer på om de virkelig ikke er det eller om de bare later som?

Frode Thuen tror man nok vil se noen kjønnsforskjeller når elevene skal analysere det innsamlede materialet.

- Men det er ikke sikkert guttene er mindre engstelige, ofte er det nok slik at de heller er mindre åpen for å snakke om frykten. Vi voksne må ta barnas bekymring på alvor. Det er ikke så viktig om de forenkler konflikten - de har de fått mye informasjon og inntrykk som det kan hjelpe å snakke om. Slik kan man forebygge redselen, sier han.

Elevene skal legge frem forskningsresultatene sammen med Thuen under forskningsdagene i Bergen.

Powered by Labrador CMS