Mener kildesortering gir "livstruende bakteriesupper"

Direktøren i Statens arbeidsmiljøinstitutt krever at det må bli slutt på kildesortering. Han mener matavfallet er en "livstruende bakteriesuppe" og en fare for alle som har med søppelet å gjøre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

-Kildesortering er et stort hygienisk tilbakeskritt, og avfallsdunkene med mat kan sammenlignes med de gamle dobøttene, sier direktør i Statens arbeidsmiljøinstitutt, Trygve Eklund, til Lofotposten.

Eklund har også en doktorgrad i mikrobiologi og nå oppfordrer han Statens helsetilsyn om å gripe inn og få en slutt på ordningen som han mener har risikofaktorer vi i dag ikke aner konsekvensene av.

Han uttaler at det har gått politisk prestisje i å gjenvinne matavfall, dessuten er det store penger å tjene på gjenvinningen. Han mener at matavfallet ikke engang blir til god matjord.

-Nå på sommerstid, med den sterke varmen, er det rett og slett bakteriesupper i mange matdunker. De kan være livstruende. Det skal holde med tømming en gang per uke for å hindre fluelarvene å utvikle seg, men de voksne fluene er jo der og suger i seg suppa og flyr videre. Om man spyler dunkene etter at søppelbilen har vært her, dras jo svineriet utover plenen. Her er det unger som leker og er utsatt for bakteriene, sier han og legger til at det ikke holder med å tømme matdunkene annenhver uke.

Han mener en langt bedre løsning er å innføre avfallskverner som maler maten opp for så å slippe den ut i kloakken eller benytte forbrenningsanlegg som utvinner energi fra søppelet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS