Bakgrunn: Fakta om yersiniose

Yersinia er en bakterie som overlever svært lenge – og også kan vokse ved kjøleskapstemperatur.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Yersiniose er spesielt vanlig i land med kjølig klima, som i Norden.

Mennesker blir først og fremst smittet gjennom matvarer og drikkevann, og i Norge er produkter av svinekjøtt den viktigste smittekilden.

Yersinia kan finnes i tarmen hos dyrene, og kan overføres til kjøttet ved slakting. Bakterien kan også forekomme på grønnsaker.

På grunn av evnen til å overleve lenge i kjøleskap kan Yersinia smitte fra produkt til produkt, og god hygiene i kjøleskap, på kjøkkenbenk og med kjøkkenredskap er spesielt viktig.

Funn av Yersinia hos dyr og i matvarer er ikke rapporteringspliktig, mens forekomst av yersiniose hos mennesker er meldingspliktig.

Smittestoff

Bakterien Yersinia enterocolitica. Mer enn 50 ulike varianter finnes, men bare noen få gir sykdom hos menneske.

Forekomst

Forekommer særlig i områder med temperert klima og i kalde sesonger. De fleste tilfellene i Norge skyldes smitte innenlands (65–75 %).

Symptomer hos menneske

Diaré, magesmerter og feber. Ettersykdommer som leddbetennelser og hudreaksjoner (knuterosen) kan forekomme.

Inkubasjonstid

Vanligvis 3–7 dager.

Mottagelighet

Alle er mottagelige, spesielt barn. Et stort antall bakterier er sannsynligvis nødvendig for å forårsake sykdom.

Smittemåter

Først og fremst gjennom næringsmidler, spesielt svinekjøtt. Smittede personer kan også forurense matvarer.

Forebygging

Farsemat av svinekjøtt bør være godt gjennomstekt. God hygiene ved tilberedning av mat, ved toalettbesøk og ved håndtering av dyr med smitterisiko. Vask kjøkkenredskap som har blitt forurenset av råvarer og unngå kryssforurensning til andre matvarer. Unngå drikkevann av tvilsom kvalitet.

Behandling

Vanligvis ingen spesifikk behandling. Antibiotika ved alvorlige tilfeller.

 

Powered by Labrador CMS