Frisk mage med naturlig fødsel?

Tyske forskere lurer på om keisersnitt blir en litt for renslig nedkomst for babyens beste. Det ser nemlig ut til at en vanlig fødsel utsetter småtten for viktige bakterier som det nye tarmsystemet trenger for å virke skikkelig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Verden rundt oss yrer av bakterier i alle tenkelige varianter, og en del av dem kommer seg før eller senere inn i tarmen vår.

Noen av disse bakteriene er nødvendige ingredienser i en frisk kropp, mens andre er skikkelig slemme. Derfor er det viktig å ha et immunforsvar som kan gripe inn når ubudne gjester flytter inn i tarmene. Men hvordan i all verden vet kroppen forskjell på snill og slem?

Et forskerteam fra universitetsklinikken i Freiburg har funnet ut at kroppen antageligvis lærer å tolerere snille bakterier like etter fødselen. Og at det er selve fødselen som er nøkkelen til mekanismen.

Forskning på mus tyder nemlig på at babyen svelger bakterier fra mammaens endetarm på veien ut, og at nettopp dette gjør at tarmen til den nyfødte tolererer akkurat disse bakteriene. Musebabyene som kom til verden ved keisersnitt så derimot ikke ut til å ha sammen toleranse.

Tidlig møte med bakteriene

Debatten om hvorvidt en naturlig fødsel er bedre for babyen enn keisersnitt har gått lenge. Forskerne fra Freiburg tok en nærmere titt på tarmcellene til musebabyer både fra naturlige fødsler og keisersnitt for å finne ut mer om saken.

Da viste det seg at cellene i musene som ble født på vanlig måte fyrte seg opp i en slags immunreaksjon i de to første timene etter fødselen. Det kan tyde på at cellene allerede da ble stimulert av bakterier.

Hos keisersnittmusene var det derimot ingen reaksjon. Men hvis forskerne gav disse ungene biter av bakterier, reagerte tarmene slik som musungene fra vanlige fødsler.

Forskerne sammenlignet også hvordan tarmceller fra ufødte og en dag gamle mus reagerte på kontakt med bakterier. Da oppdaget teamet at cellene til de ufødte musene fikk en betennelsesreaksjon, mens cellene fra de fødte musene ikke gjorde det, skriver Nature.

Keisersnitt kan være ulempe

Forskerne tror babymusene svelger bakterier fra mammaens tarmflora i løpet av fødselen, og at disse bakteriene stimulerer ungenes egne tarmceller. Ett eneste møte ser ut til å være nok til at de snille tarmbakteriene blir godtatt.

Dermed ser det ut til at selve fødselen tilfører det nye livet noe unikt, som antageligvis uteblir i en nedkomst med keisersnitt.

Kan det betyr at også menneskebabyer som fødes med keisersnitt blir mindre tolerante overfor vanlige tarmbakterier? Og kan dette i så fall ha langtidseffekter for barnet?

- Det er en meget interessant spekulasjon, sier Mathias Hornef som leder studiet.

Det finnes nemlig flere tidligere studier som antyder at det å fødes igjennom keisersnitt kan ha negative konsekvenser for utviklinga av immunsystemet. Tidligere undersøkelser har for eksempel vist at disse babyene oftere får diaré i løpet av det første leveåret.

Det må nok mye forskning til før ekspertene er sikre på hvordan fødselsmåten egentlig virker inn på babyens helse. Men akkurat nå kan det altså se ut som om den gode gamle metoden er å foretrekke.

Referanse:

M. Lotz, D. Gütle, S. Walther, S. Ménard, C. Bogdan & M. W. Hornef, Postnatal acquisition of endotoxin tolerance in intestinal epithelial cells, Journal of Experimental Medicine, 2006 203: 973-984.

Lenker:

Nature: Natural birth teaches newborn gut a lesson

Journal of Experimental Medicine: Vaginal journey disarms newborn intestine

Powered by Labrador CMS