Arkiv: juni 2017

Forskningen er ikke sikker på effekten av vitenskapsfestivaler, men rektorene ved NTNU og HiOA er overbevist om at Starmus-festivalen inspirerte fremtidens forskere.

...selv om det betyr flere asylsøkere til landet deres. – I dette tenkte eksempelet trumfer rettferdighetssansen eventuelle andre interesser, sier samfunnsforsker Jan-Paul Brekke.

DNA-redigering med CRISPR-teknologi reverserte den dødelige sykdommen hos mus.

Jo mer ulikhet det er i et land, desto flere rasistiske og sexistiske tilbøyeligheter har folk på toppen av samfunnet, viser ny internasjonal studie. 

Jenter som har fått HPV-vaksine, har ikke større risiko for kronisk utmattelsessyndrom (ME) enn jenter som ikke har fått vaksinen. Forekomsten blant barn og unge av ME har økt, men dette gjelder også blant gutter. 

Røyken har like giftige stoffer som fra en oljebrann, hevder amerikanske forskere.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Noen lærere gir svaret med en gang, mens andre utfordrer elevene til å tenke selv.

Alle saker om kjønnslemlestelse som har blitt anmeldt fra 2005 til 2016, har blitt henlagt. Gjør politiet en for dårlig jobb med disse sakene? 

Hva er god forskningsformidling? Og hvordan forholder vitenskapen seg til fake news? Brian Cox – britisk partikkelfysiker, professor, forfatter og programleder – deler sine erfaringer her.

UiT Norges arktiske universitet

Som rik oljenasjon bør Norge betale for skadene vi har påført andre, mener politisk filosof.

Nordmenn spiser fortsatt mye fisk. Det er, kanskje ikke overraskende, de eldre samt innbyggere i Nord-Norge som er landets ivrigste fiskespisere.

Sveitsiske forskere mener det ikke lenger bør være tvil om at radon også øker risikoen for dødelig hudkreft. I Norge er det anslått at radon fra før er medvirkende årsak til 300 lungekreft-dødsfall hvert år. 

Foreldre kan hindre at tenåringer trekkes til kriminelle miljøer og begår forbrytelser. Det er konklusjonen fra forskning gjort i Malmø. 

Noen få biter av keramikk tyder på at de danske vikingborgene likevel ikke var et kortvarig fenomen med ett begrenset formål.

NIBIO

Stadig færre av de tradisjonelle slåttemarkene blir tatt vare på. Forskere mener vi kan lære mye av bønder før i tiden. 

Havforskningsinstituttet

Havbunnen og dyrene som lever der er et enorm matfat for andre dyr. Nå har forskere funnet ut hvor mange kalorier det er snakk om.

Medisinene fikk navnet sykdomsmodifiserende fordi de skulle bremse selve sykdommen. Men det gjorde ikke de første medisinene mot leddgikt. Flere hadde derimot farlige bivirkninger. Hvorfor fikk pasientene dem likevel?

Hva slags brød spiser du? Det kan avhenge av hvor mye utdanning du har og hva du fikk servert hjemme som liten.

De som befinner seg øverst i systemet med 3000 ulike kaster, har mye DNA til felles med folk fra Europa. 

Den kinesiske satellitten Micius har sendt kvante-sammenfiltrede fotoner til jordstasjoner 1203 kilometer fra hverandre. Dermed har kineserne demonstrert at ubrytelig kvantekryptering over lange avstander er mulig.

NIBIO

Avløpsslam inneholder miljøgifter som meitemark i jorda ikke klarer å bryte ned. Det betyr at miljøgiftene kan forflytte seg fra meitemarken oppover i næringskjeden.

Sjansen for å få napp om du søker jobb faller kraftig fra 40-årsalderen, selv om de har identiske meritter som yngre, viser en svensk studie.

SINTEF

I Trondheim kjører store lastebiler snart rundt på hydrogen produsert fra solkraft og med rent vann som «eksos». Hydrogenteknologi kan gjøre både tog og skip utslippsfrie – med norske vindkast på tanken.

Spør en forsker:

Spekulasjonene flyr rundt en riksrettssak mot USAs president Donald Trump, som er mistenkt for å forhindre en FBI-etterforskning. Vi undersøker hva som egentlig skal til for å avsette en amerikansk president.

Allerede midt i svangerskapet kan fosteret ha fått fart på sitt eget immunsystem, mener forskere i Singapore. Dette er i strid med hva forskere har trodd til nå.

Ett land i Europa har langt færre røykere enn alle andre.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

 – Sjansen for at du eller jeg skal rammes av terror – den er veldig, veldig liten, svarer ekstremismeforsker. Men det går likevel an å ta noen forholdsregler når du reiser på ferie. 

UiT Norges arktiske universitet

Forskere spår at alle norske hus om få år vil ha hvert sitt solcellepanel. Men hva må til for at folk flest skal satse på fornybar energi?

Vi må også fortelle suksesshistoriene, sier biolog Nancy Knowlton. Det er ikke mangel på informasjon som gjør at folk ikke tror på forskernes klimaadvarsler, sier klimaforsker Katharine Hayhoe.

Biokjemiker Nick Lane forteller hvorfor oksygen er hans favoritt blant grunnstoffene i det periodiske system.

Sider