Pus er en erfaren skapning. Katten har fulgt menneskene siden vi var jegere og samlere og har også vært med på vikingtokt, viser ny forskning.

Katter var med på vikingreiser

Katter har alltid vært populære. Ny forskning viser at de til og med var med på vikingskipene.

26.9 2016 11:03

Allerede tusenvis av år før katten fikk en dominerende plass i vår tids internettkultur var de svært populære dyr, viser ny forskning.

I verdens første storskala DNA-undersøkelse på oldtidskatter viser franske forskere at katter kom til Eurasia og Afrika sammen med bønder og sjøfolk, blant dem vikinger, skriver videnskap.dk.

Forskerne har undersøkt DNA fra 209 katter fra mer enn 30 arkeologiske utgravinger i Europa, Midtøsten og Afrika. De fant blant annet katterester i en vikinggrav nord i Tyskland.

Vikingene kan ha tatt med seg katter på reiser for å holde rotter unna, mener forsker Eva-Maria Geigl, som presenterte studien, skriver Nature. Samtidig understreker forskerne at det fortsatt er mye man ikke vet om oldtidens katter.

– Det er så mange interessante observasjoner i denne undersøkelsen. Jeg visste ikke engang at det fantes vikingkatter, sier forsker Pontus Skoglund ved Harvard Medical School i Boston USA, som var til stede da forskningsresultatene ble fremlagt på en konferanse i Oxford.

Flere kjente viking-katter

Vikingkatter er imidlertid ikke nytt for danske Jes Martens, førsteamanuensis ved Kulturhistorisk Museum i Oslo. I norrøn mytologi er katten en tilbakevendende figur, forteller han. Han nevner blant annet Frøyas katter, som blir omtalt både i Snorres Edda og andre steder.

– Kjærlighetsgudinnen Frøya hadde to katter som trakk vognen hennes. Og da Tor besøkte Utgard og forsøkte å løfte Utgard-Lokes katt, viste det seg å være Midgardsormen som selv ikke Tor greide å løfte, sier han.

– Man kan tenke seg at når vikingene hadde så mange morsomme historier om katter, da må de også ha kjent godt til dem, legger Martens til.

To kattebølger

Prøvene fra den nye forskningen er datert til eldre steinalder, det vil si 8900 f.Kr. til 3900 f.Kr. Det var før landbruket, da mennesker fortsatt levde som jegere og samlere.

Ifølge forskerne har kattepopulasjonen vokst fram i to bølger. Den første bølgen spredte seg med det første landbrukssamfunnet til det østlige Middelhavet. Det er kattefunn i en om lag 9500 år menneskegrav på Kypros som ledet til dette funnet. Graven kan tyde på at tilknytningen mellom mennesker og katter går minst så langt tilbake i tid som begynnelsen av landbruket, ifølge forskningen.

Den andre bølgen vokste fram noen tusen år senere. Da var det kattersom stammer fra Egypt som spredte seg i Eurasia og Afrika.

En type DNA som er vanlig i egyptiske kattemumier fra det fjerde århundre f.Kr til det fjerde århundre e.Kr, ble funnet i blant annet katter i Bulgaria, Tyrkia og Afrika sør for Sahara på omtrent samme tid. 

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.