Levningene som ble funnet i Brasil er et av de eldste kjente tilfellene av halshogging i Sør-Amerika.

9000 år gammel halshugging i Brasil

Det eldste tilfellet i Sør-Amerika vi kjenner til.

26.9 2015 05:00

Levningene etter en ung mann ble oppdaget av arkeologer i Lapa do Santo i Brasil. Hodeskallen var tildekt av to hender, plassert i motsatte retninger.

Funnet, som er nøye dokumentert og publisert i tidsskriftet Plos One, peker likevel ikke på et grusomt drap, men heller et ritual.

Utvider rekkevidden

Halshugging er ikke et ukjent fenomen i Sør-Amerikas forhistorie. Arkeologer og etnografer har dokumentert tilfeller fra flere områder og ulike tidsperioder.

Å samle på kroppsdeler, inkludert hodet fra en bekjempet fiende, var forholdsvis vanlig blant ulike stammer i områder som nå ligger i land som Peru, Bolivia og Ecuador.


Her har arkeologene illustrert hvordan levningene var plassert.

Men hittil er det bare ett mulig tilfelle av halshugging funnet i Brasil fra forhistorisk tid. Inntil nå. 

– Geografisk sett utvider det rekkevidden av vår kjennskap til halshugging med mer enn 2000 kilometer, forteller André Strauss til Discovery News. Strauss er en av forskerne bak studien.

Sosialt ritual


Levningene ble funnet i Lapa do Santo som ligger i Lagoa Santa-regionen.

Ved å ta i bruk ulike dateringsmetoder kunne arkeologene påvise at levningene, omtalt som Burial 26, kom fra en ung mann. Men det som overrasket var manglende kjennetegn på at hodet var tatt som et trofé.

– Trofé-hoder blir ofte håndtert i lange perioder etter de blir tatt, men Burial 26 ble begravet kort tid etter at døden inntraff, forklarer Strauss.

Mest sannsynlig var mannen et medlem av det lokale samfunnet og ikke en fiende. Strauss tror derfor at halshoggingen heller var et slags begravelsesritual som skulle knytte samfunnet sterkere sammen.

Referanse:

Strauss A, Oliveira RE, Bernardo DV, Salazar-García DC, Talamo S, Jaouen K, et al. (2015) The Oldest Case of Decapitation in the New World (Lapa do Santo, East-Central Brazil). PLOS ONE 10(9): e0137456. doi:10.1371/journal.pone.0137456

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

NTNU

Millioner av dødsfall i verden kunne ha vært unngått hvert år, hvis folk hadde spist store mengder frukt og grønt, viser en ny, omfattende studie. Og man bør kanskje spise enda mer enn dagens anbefalinger om «fem om dagen» for å få størst effekt.

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Det blir ikke noe grønt skifte uten at jussen også endrer seg, mener forsker. Her er syv måter den kan bidra til bedre miljø.

Statped

Tegnspråk ligner mer på kinesisk enn på norsk. Det betyr at de som bruker begge, må forholde seg til to svært forskjellige språk. Hvordan påvirker det hjernen?

Saker fra våre eiere

NTNU

En tanke er en tanke. Den gjenspeiler ikke virkeligheten. Å lære seg å gruble mindre, har stor effekt for pasienter med depressive symptomer, viser ny forskning

NTNU

Vi tror kanskje at isbjørnangrep er den største faren på Svalbard. Men snøskred tar flere liv enn det bjørnen gjør. Snøskredforskere og teknologer jobber med å finne løsninger på problemet.

Handelshøyskolen BI

Terror er væpnet propaganda og er sjelden eller aldri er en trussel mot stater, hevder professor.

Det var en fantastisk arkeologisk oppdagelse da de første dødehavsrullene dukket opp i 1947. Den foreløpig siste hulen med ruller ble funnet i 1956 – nå har en ny dukket opp.

Stonehenge var en database med livsnødvendig kunnskap for datidens mennesker, ifølge nye bok. Steinaldermennesket var smartere enn mange tror, sier forsker som står bak lignende studier.