eBay hindrer plyndring

Over ti år etter at eBay gjorde handel med stjålne antikviteter enklere enn noensinne, har en forsker funnet at nettsiden faktisk har dempet plyndringen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bekymringen var stor blant arkeologer og museer da nettauksjonssiden eBay åpnet.

Man fryktet at med eBay kom store markeder for kjøp og salg av stjålne antikviteter, som igjen ville føre til storstilt plyndring av gjenstander for å møte etterspørselen. Frem til da hadde kjøp og salg av kulturgjenstander vært forbeholdt de rike.

Etter å ha studert siden og trafikken i ni år, er konklusjonen fra arkeolog Charles Standish ved UCLA imidlertid motsatt:

Nettsiden har riktignok skapt et større marked for antikviteter, men for å møte etterspørselen har lokalbefolkningen som før drev med plyndring, endret taktikk.

I stedet for å grave frem gjenstander, har de nå begynt å produsere dem selv, forteller Stanish i sin artikkel.

Ekte vikingarmbånd til $ 9.50

Det er nemlig tidkrevende å lete frem ekte gjenstander, forteller forskeren. Det er heller ikke den som finner gjenstanden som tjener på dette, men mellomleddene som hever prisen for hvert ledd.

"Dette vikingarmbåndet fra 800-tallet kan man få kjøpt på eBay for under hundrelappen."

Dette gjelder nok imidlertid mest for de ”vanligste” kulturgjenstandene.

- eBay har mest sannsynlig redusert plyndringen av billige og mer vanlige antikviteter. Prisen på for eksempel egyptiske figurer, pilespisser og lignende er veldig lav fordi forfalskningene oversvømmer markedet, sier Stanish til forskning.no.

Det krever mye mindre å lage kopier enn å lete frem originaler, og man kan derfor tjene bedre på å lage gjenstanden selv og legge den ut på eBay for salg.

Og i følge Stanish finnes det tusenvis av lettlurte mennesker som virkelig tror at man kan få flere hundre år gammel gjenstander tilsendt hvor som helst i verden, uten fare for å skade, og til en svært billig penge.

Håper antikviteter blir ”harry”

Josephine Munch Rasmussen er arkeolog ved institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo. Hun synes arbeidet er spennende, men er ikke sikker på om konklusjonen er allment gyldig.

- Det er interessant om eBay kan ha en slik effekt – men markedet er komplekst. Det som forklarer utviklingen i Bolivia og Peru (der Stanish arbeider, red.anm.), er ikke nødvendigvis gyldig andre steder i verden.

Som et eksempel nevner hun et funn i Irak:

- Verdens dyreste antikvitet, en liten kalksteinsfigur fra Irak, ble solgt på auksjonshuset Sotheby’s for 57,2 millioner dollar i desember 2007. Det er sannsynlig at det da blir mer plyndring etter tilsvarende gjenstander.

Men at forfalskninger kan ha positive effekter for arkeologer og historikere, er Rasmussen åpen for.

- Antikviteter har vært et bilde på god smak. Det kan bli endret dersom en masse billige og godt utførte forfalskninger torpederer markedet. På lang sikt kan det hypotetisk sett dempe etterspørselen etter plyndrede kulturgjenstander som brukes som pynt på peishylla.

- Men på verdensbasis har plyndringen av kulturminner økt de siste ti årene. eBay representerer neppe en løsning på problemet, mener hun.

Kommer alltid til å plyndre

Både Stanish og Rasmussen er enige om at denne nedgangen i plyndring stort sett gjelder for de vanligere, og mindre verdifulle kulturgjenstandene der ute.

Men Stanish mener at trenden også kommer til å nå de øvre delene av markedet.

- Det er fortsatt mye leting og stjeling av dyrere, eksklusive antikviteter. Men, gitt at man etter hvert lager bedre og bedre forfalskninger også av eksklusive gjenstander, vil jeg forvente den samme effekten i den delen av markedet også, sier han.

Men selv om de økonomiske insentivene for å bruke tid og penger på å grave frem kulturgjenstander etter hvert blir mindre, betyr det nok ikke slutten for plyndring.

- Plyndring kommer aldri til å stoppe. Teorier om økonomisk adferd forteller oss at folk ikke oppfører seg rasjonelt på en del områder i livet. ”Tapte skatter” er et av de områdene, avslutter Stanish.

Referanse:

Stanish, Charles (2009) Forging Ahead – Or, how I learned to stop worrying and love eBay Archaeology volum 62, nr 3.

Powered by Labrador CMS