- Vi har mistet en eventyrer

-Når Thor Heyerdahl nå er gått bort, 87 år gammel, har Norge mistet en original og spektakulær forsker, oppdager og eventyrer, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

-Norge har mistet en eventyrer, sier statsminister Kjell Magne Bondevik. Mange takker Thor Heyerdahl for alt han gjorde i sitt 87 år lange liv.

Venner, politikere og norske kjendiser er fulle av lovord til Thor Heyerdahl som døde torsdag kveld.

-Thor Heyerdahl var den glade larvikgutten som erobret verden, uten noen gang å glemme hvor han kom fra, sier Kjell Magne Bondevik.

I et minneord på vegne av regjeringen sier statsministeren at Norge har mistet en landsmann som gjennom mer enn 50 år var blant de mest kjente nordmenn verden over.

Etter å ha snakket med Thor Heyerdahls familie sa Bondevik torsdag kveld at Heyerdahl skal begraves på statens bekostning.

Ettertanke på museet

På Kon-Tiki Museet på Bygdøy i Oslo vil Thor Heyerdahls bragder leve videre.

-Nå vil vi markere Thor Heyerdahls dødsfall med tid til ettertanke. Vi vil tenke gjennom alt han har gjort, sier direktør Maja Bauge ved Kon-Tiki Museet til NTB.

Hun forteller at hun reagerte med stor tristhet og vemod på beskjeden om Heyerdahls død.

-Selv om vi burde vært forberedt, føles dette uvirkelig. Heyerdahl var et fantastisk menneske og etterlater seg et stort tomrom, sier hun.

Tro på at alt var mulig

-Det er blitt tommere i Norge nå, men Thor Heyerdahl hørte hele verden til. Hvem skal drømme for oss nå, spør Erik Bye.

NRK-veteranen møtte Thor Heyerdahl for første gang på 1950-tallet, i forbindelse med de norske krigsinvalidenes sak som Heyerdahl engasjerte seg i. Heyerdahl var selv soldat i de norske styrkene under 2. verdenskrig.

-Siden har jeg råket borti Thor Heyerdahl i flere verdensdeler, og besøkt ham i Italia flere ganger. Vi hadde det fryktelig morsomt sammen. Det finnes ikke et halvt minutt av min tid sammen med Thor Heyerdahl som har vært kjedelig, sier Erik Bye.

Bye mener en av Heyerdahls viktigste egenskaper var hans tro på at alt er mulig:

-Han trodde på menneskenes ufattelige kraft og mulighet til å gjøre ting. Folk kunne si at ting var umulig, og han sa: Ja vel, da setter jeg meg på en planke og seiler over verdenshavene. Man kan sikkert krangle om hans teorier i årevis, men han frydet seg over motstand, sier Erik Bye.

Forbilde for hele verden

Eventyrer Erling Kagge har hatt Thor Heyerdahl som forbilde helt siden han var liten.

-Heyerdahl var et stort forbilde de siste 50 årene for mennesker absolutt over hele verden, ikke bare i den vestlige verden. For meg har han alltid vært der fra jeg leste bøkene hans som liten, sier Erling Kagge til TV 2.

-Thor Heyerdahl sa selv at han gjerne skulle levd i 80 år til. Jeg tror han kunne vært like kreativ i de neste 80 årene som han har vært i de første 87, fortsetter Kagge.

Jens Stoltenberg mener vi har mye å takke Thor Heyerdahl for.

-Heyerdahls vitebegjær og hans utrolige virke er en inspirasjon for unge mennesker som vil gå egne veier mot kunnskap og forståelse, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder og betegner Heyerdahl som en av vår tids ledende eventyrere.

(NTB)

Powered by Labrador CMS