1 million til nye tegninger av Osebergskipet

Utdannings- og forskningsdepartementet har tildelt Kulturhistorisk museum 1 million kroner for å lage nye rekonstruksjonstegninger av Osebergskipet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo skal lage de nye tegningene i samarbeid med Stiftelsen nytt Osebergskip. Basert på tegningene ønsker stiftelsen å bygge en fullskalakopi av Osebergskipet, slik det opprinnelig så ut.

- Dette samarbeidet kan gi Vestfold en kopi av vikingskipet som opprinnelig ble gravd ut i fylket, samt at Kulturhistorisk museum får ny kunnskap om skipet, sier utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet.

Dette kan i så fall lyde som søt musikk i ørene til mange vestfoldinger, som under debatten om flyttingen av vikingskipene fra Bygdøy til Ruinparken i Oslo for noen år siden, innvendte at dersom man først skulle risikere å flytte disse uvurderlige skipene, burde de flyttes tilbake dit de kom fra.

Et av forskningstemaene rundt Osebergskipet, er om skipet kun ble bygd for å brukes i graven, eller om det virkelig ble brukt på havet. En rekonstruksjon av skipet på 1970-tallet, kopien “Dronningen”, ga flere spørsmål enn svar til skrogform og opprinnelig utseende av skipet.

Arbeidet med de nye rekonstruksjonstegningene vil kunne gi enkelte forandringer av skipets form, slik det står utstilt i dag i Vikingskiphuset på Bygdøy. Osebergskipet er fra det 9. århundret.

(Basert på pressemelding fra Undervisnings- og forskningsdepartementet.)

Powered by Labrador CMS