100 000 mynter på nettet

Nå åpner universitetsmuseene utstillinger i ditt eget hjem. Mynter, medaljer, dolker, øser og smykker fra svunnen tid er lagt ut på nettet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra arkiv til skjerm

Dokumentasjonsprosjektet 1992-1997: Nasjonalt samarbeid og oppstart i digitalisering av universitetenes samlinger over språk og kultur i Norge. Flere av de kulturhistoriske universitetsmuseenes hovedkataloger var med i prosjektet. http://www.dokpro.uio.no/

Museumsprosjektet 1998-2006:
Nasjonalt samarbeidsprosjekt mellom universitetene i Norge. Målet var samordning av den elektroniske tilgangen til universitetsmuseenes kultur- og naturhistoriske samlinger for forskere, studenter og publikum, samt utvikling av databaseløsninger og nasjonale systemer.

MUSIT fra 2007
er universitetsmuseenes felles IT-organisasjon. Formålet er å vedlikeholde og videreutvikle universitetsmuseenes felles databaser og databasesystemer, og å gi tilgang til museenes digitaliserte samlinger. MUSIT er en permanent virksomhet med et nasjonalt ansvar.
http://www.musit.uio.no/musitweb/
 

I går var det duket for åpningen av universitetsmuseenes nettbaserte utstillinger.

Bare 10 prosent av samlingene er til enhver tid stilt ut, resten befinner seg i skuffer og lagre og blir sjelden vist fram for publikum. Nå har et nasjonalt samarbeid gitt deg muligheten til å se gjenstander og mynter hjemmefra.

Myntkabinettet i Oslo, Vitenskapsmuseet i Trondheim og Bergen museum har samarbeidet om å gi tilgang på mynter og medaljer.

Under ser du en liten smakebit. Bildene er gjengitt med tillatelse av Svein Gullbekk på Myntkabinettet i Oslo.

[gallery:1]

Museene på norske universiteter var tidlig ute med å samle inn mynter og medaljer. Samlingene rommer mynter og medaljer fra hele verden og alle historiske epoker.

For tjue år siden startet digitaliseringen av samlingene, og for seks år siden startet arbeidet med den nettbaserte utstillingen.

Førsteamanuensis Svein Gullbekk ved Myntkabinettet på Kulturhistorisk Museum i Oslo er kjempefornøyd med åpningen av nettutstillingen.

- Egentlig var ikke myntsamlingene på noen prioriteringslister. Men de tre museene som nå samarbeider, Bergen, Trondheim og Oslo, ble enige om at vi rett og slett skulle være blide og være enig om alt.

Positiv holdning og nasjonal enighet gjorde susen. Derfor er myntutstillingene blant de første som blir lansert.

Numismatikerne Svein Gullbekk fra Myntkabinettet i Oslo (til venstre) og Jon Anders Risvaag fra Vitenskapsmuseet i Trondheim bestemte seg for å være enig om alt og positive til alt i møte med utviklerne av it-løsningene. Slik kom myntsamlingene de har ansvar for høyere opp på prioriteringslista for nettutstillinger. (Foto: Nina Kristiansen)

Øser og sverd

Universitetsmuseenes arkeologer åpnet også nettutstilling i går. De har lagt ut 480 000 gjenstander på nettet.

Her kan du søke på gjenstander, sjekke ut på kartet hvor ting er funnet - og du kan sette sammen din egen utstilling.

- Arkeologer har en tendens til å være veldig begeistret for arkeologi. Det håper vi at andre også blir, sa representanten fra Bergen Museum.

Enda mer begeistret

Professor Henrik von Achen fra Bergen museum presenterte mynter og medaljer på gårsdagens åpning. (Foto: Nina Kristiansen)

- Arkeologenes begeistring framstår som dyp depresjon sammenlignet med numismatikernes lidenskap for sitt fag, sa professor Henrik von Achen fra Bergen, som presenterte myntutstillingen.

Selv koser han seg med fire medaljer hver kveld, og oppfordret oss andre til å gjøre det samme på nettet.

- Arbeidet har tatt 20 år lengre enn vi trodde, sa museumsdirektør Egil Mikkelsen fra Universitetet i Oslo.

Norges bank, alle universitetsmuseene og Kunnskapsdepartementet har vært med på å finansiere nettutstillingene.

- Det har vært veldig mye grunnarbeid: koding, bearbeiding, digitalisering og korrekturleses. Kunnskapsdepartementet synes det gikk for sakte. Men slik må det være når alt skal kvalitetssikres, forklarte Mikkelsen.

Ifølge Arne Laukholm, styreleder for Musit som har teknisk ansvar, var Norge tidlig ute med å digitaliseres samlingene. Men de har bare delvis vært tilgjengelige, og spredt rundt på ulike institusjoner og nettsider.

- Nå er endelig småkongene samlet til ett rike, erklærte Laukholm.

Mer informasjon:

Universitetsmuseenes mynt og medaljesamlinger

Universitetsmuseenes arkeologiske samlinger på nett

Powered by Labrador CMS