Skallen til Richard III ble funnet sammen med resten av skjelettet, i en slumsete grav under en parkeringsplass. (Foto: University of Leicester)

Kong Richard III spiste svaner

Det 500 år gamle skjelettet til Richard III avslører hvor regenten bodde som barn, og at kongelivet kom med gourmetkjøkken.

Våren 2013 spadde britiske arkeologer opp levningene av legendariske Richard III, der han hvilte ubekvemt i sin temmelig ukongelige grav under en parkeringsplass i Leicester.

Og nå har forskere fra University of Leicester brukt biter av det rojale skjelettet til å finne ut mer om kongens liv.

De kan for eksempel fortelle at Richard forlot barndomshjemmet Fotheringay Castle før han var sju år gammel, levde i noen år i et område med mer regn og eldre fjell, før han vendte tilbake til Øst-England som ung voksen.

Isotoper forteller

Det er intet mindre enn atomer som gir forskerne denne informasjonen om den gamle kongen. Mange av atomene som vi og omgivelsene våre er bygd opp av, finnes nemlig i flere utgaver – isotoper.

Og sammensetningen av slike isotoper kan være ulik, alt etter hvilket område man er i eller hvilken skapning atomene sitter i.

Kombinasjonen av isotoper av oksygen og strontium er for eksempel ulik i forskjellige geografiske områder. Og sammensetningen av nitrogenisotoper er forskjellig i planter, planteetere og rovdyr.

Støpt inn i skjelettet

Når vi mennesker spiser og drikker, bruker kroppene våre noen av atomene i maten som byggematerialer for å danne og vedlikeholde bein og tenner. Dermed blir altså informasjon om omgivelsene våre og maten vår støpt inn i skjelettet. 

Dessuten har kroppen lagt inn enda en liten bonus til molekylærarkeologene: Den bygger og fornyer ikke alle delene av kroppen på samme tid og i samme tempo.

Tennene blir for eksempel ferdige tidlig i barndommen. Lårbeinet inneholder materiale fra de siste 15 åra, mens materialet i ribbeina byttes ut oftere. De inneholder isotoper fra mat og drikke du har fått i deg de siste to til fem åra.

Så da forskerne fra University of Leicester sammenlignet prøver fra tenner, lårbein og ribbein hos Richard III, kunne de se hvordan kosten og omgivelsene hadde endret seg igjennom regentens 33 år på kloden.

Svaner og vin

Slik kom det fram at kostholdet for konger var nettopp kongelig. For selv om lårbeinet avslørte at Richard hadde spist adelig også som ungdom og ung voksen, var det ribbeina som inneholdt spor etter et virkelig rojalt kjøkken.

I de siste få åra av Richards liv – perioden da han faktisk satt på tronen – mesket han seg med ferskvannsfisk og fugler som svane, trane og hegre. Dette var populære innslag ved kongelige banketter på dette tidspunktet, ifølge en pressemelding fra Elsevier.

Dessuten drakk kongen mer vin i de siste åra av livet.

- Det er virkelig svært sjeldent i arkeologien at man har klart å finne en navngitt person med presise datoer og et dokumentert liv, sier forsker Richard Buckley.

- Dette har gjort det mulig for isotopanalysene å vise hvordan miljøet hans endret seg på ulike tidspunkter i livet hans, og kanskje viktigst av alt, å identifisere markerte endringer i kosten hans da han ble konge i 1483.

Referanse:

A. L. Lamb, J. E. Evans, R. Buckley, J. Appleby, Multi-isotope analysis demonstrates significant lifestyle changes in King Richard III, Journal of Archaeological Science.

Powered by Labrador CMS