Endetid, men ikke dommedag

Forskerne har oppdaget en ny referanse til mayakalenderens ende, den 21. desember 2012. Men fortsatt tyder ingenting på katastrofe.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Disse hieroglyfene forteller om mayaenes endetid, som etter beregningene skal være den 21. desember 2012. (Foto: David Stuart)

Tatt i betraktning at det hittil kun har eksistert én referanse til mayakalenderens sluttdato, har mayaenes endetidsbeskrivelse fått overraskende mye oppmerksomhet.

Nå får teorien i hvert fall litt mer kjøtt på beinet.

Forskere i Guatemala har nemlig oppdaget en ny referanse til kalenderens siste dag, og – mener noen – ragnarokk. Den er hugget inn i 1300 år gamle trappetrinn i det arkeologiske utgravningsstedet La Corona.

Den er kun den andre slike referansen vi kjenner til, sammen med det kjente manuskriptet Dresdenkodeksen.

Noen bekreftelse på dommedagsprofetiene er imidlertid ikke å oppdrive.

Politisk, ikke religiøst

Mayaene hadde som kjent ganske lange tidsperspektiver. Kalenderen deres hadde en syklus på 5128 år, og denne mente de var bestemt av guddommelige krefter.

Kalenderens startdato er beregnet til å ha vært den 11. august i året 3114 før vår tidsregning. Dermed ville kalenderen sluttet den 21. desember i år.

Vi kjenner til andre mayakalendere også, men de alluderer ikke til 2012 som en spesiell begivenhet.

Men nye funn fra Guatemala bekrefter altså nå syklusen:

I en beskrivelse av mayakongen Yuknoom Yich’aak K’ahk’s besøk i La Corona i år 696 e.Kr. nevnes nemlig også det faktum at kalenderen løper ut nettopp rundt juletider i år. Men teksten handler om politikk, og har ingenting med dommedagsprofetier å gjøre, mener forskerne bak oppdagelsen.

På denne steinblokken fortelles historien om da Jaguarpote kom til La Corona, for 1300 år siden. (Foto: David Stuart)

Noen år før Yuknoom Yich’aak K’ahk’, også kjent som Jaguarpote, besøkte La Corona, hadde herskeren tapt mot en rival fra kongedømmet Tikal. Dermed ble det kaos i regionen, for Jaguarpote var sett på som den mektigste av mayalederne på den tiden.

Besøket i La Corona var sannsynligvis en slags PR-turné der kongen skulle forsikre seg om at hans allierte fortsatt var lojale, på tross av nederlaget.

Forskerne som har arbeidet i området mener referansen til kalenderens sluttdato er en måte å sette K’ahk’s regjeringstid inn i en større sammenheng. Den skal vise at stridighetene var en del av den større kosmiske sammenhengen, og at krig og uro er naturlige deler av jordens gang. Dermed skulle ikke de allierte ha noe å bekymre seg for.

Kanskje bare nyttårsaften?

Frem til denne teksten ble oppdaget og tolket, har forskerne trodd at Yuknoom Yich’aak K’ahk’ døde i kampen mot Tikal. Funnet skriver derfor noe om på mayahistorien.

Utgravningene i La Corona har pågått siden 2008. Området ble imidlertid plyndret lenge før den tid, og ingen aner hvilke skatter som i dag gjemmer seg i private kjellere rundt om i verden.

Plyndrerne som tok for seg av La Coronas skatter syntes ikke trappetrinnene som nå har blitt en verdenssensasjon var verdt å ta med seg. (Foto: Jocelyn Ponce)

Steinene med 2012-referansen ble imidlertid forkastet av plyndrerne, fordi hieroglyfene var så slitt at de sannsynligvis ville bli vanskelige å selge.

Dermed er det nå litt mer sikkert at mayaene faktisk mente at tidssyklusen endte den 21. desember 2012. Men om det ble sett på som dommedag, eller bare som en slags nyttårsaften de luxe, det har spanjolenes gullfeber og basiller gjort det umulig å få svar på.

Kilde:

Les mer om funnet på hjemmesidene til Middel American Research Institute ved Tulane University i USA

Powered by Labrador CMS