Fløytespill i steinalderen

Like ved det som kan være verdens første pinup, har forskere funnet rester etter tre fløyter. Instrumentene er de eldste fra en avansert steinalderkultur.
26.6 2009 05:00

forskning.no skrev tidligere i vår om funnet i Hohle Fels-hulen i Tyskland, av en figur av en kvinne med grovt overproporsjonerte kjønnstrekk.


“Femhulls beinfløyte, på over 35 000 år. (Foto: H.Jensen; Copyright: University of Tubingen)”

Hohle Fels-hulen er full av gjenstander fra tidligere tider, blant annet hulemalerier, dyrebein og smykker.

I den siste utgaven av Nature presenterer de samme forskerne nå nye funn – denne gangen er det snakk om musikkinstrumenter.

Nicholas Conard fra Tubingen University har sammen med sine kolleger funnet én femhulls fløyte av bein, og to fragmenter fra elfenbensfløyter.

Laget av gribb og elefant

Beinfløyta ble laget av vingen til en gåsegribb, og måler i dag 21,8 centimeter.

Imidlertid var den lengre da den ble brukt av hulemennene – det mangler nemlig en bit av enden på fløyta. Den ble funnet i 12 biter, og er nå satt sammen.

Forskerne jobber også med å lage en rekonstruksjon av instrumentet, for å høre hvilken lyd og hvilket toneregister den hadde.

De andre fløytene, begge av elfenben, er det bare funnet fragmenter av, men med tydelige tegn etter markeringene som ble brukt da fløytene ble laget, og etter et fingerhull, skriver forskerne.

Fragmentenes dimensjoner, altså tykkelsen og kurven på bitene, gjør at forskerne med stor sikkerhet kan si at de stammer fra to forskjellige instrumenter.

Eldste hittil

Fløytene, og kvinnefiguren, er alle rester av Aurginac-kulturen. Denne kulturen er kjent blant annet for en del av hulemaleriene som er funnet i det sørlige Frankrike. Kulturen eksisterte i Europa og Asia i siste del av den eldre steinalder.

Denne kulturen brukte blant annet avanserte redskaper, og nå viser det seg at de også skapte søt musikk.

Tidligere funn av instrumenter fra denne kulturen er gjort i Frankrike og Østerrike, men disse funnene er alle mindre enn 30 000 år gamle.

Conards og kollegenes funn presser nå grensen for hvor tidlig Aurignac-kulturen hadde musikk bakover. Ved hjelp av karbondatering og en metode som på engelsk heter thermoluminescence, har de testet fløytene – og de konkluderer:

”[…] vi kan være sikre på at fløytene fra Hohle Fels er eldre enn 35 000 kalenderår.”


“Fra utgravingen i Hohle Fels hule. Den røde pilen viser hvor fløytene ble funnet. (Foto: M.Malina; Copyright: University of Tubingen)”

Kan ha vært et konkurransefortrinn

Det er generelt akseptert blant vitenskapsmenn at komplekse musikkinstrumenter er en indikasjon på moderne kultur og avansert symbolsk kommunikasjon.

Fløytene fra Hohle Fels viser at en musikalsk tradisjon eksisterte i Aurginac-kulturen allerede da det moderne mennesket bosatte seg i den øvre delen av Donau-regionen.

I tillegg foreslår forskerne at musikk kan ha vært en fordel i kampen om tilværelsen.

De skriver at musikk kan ha hjulpet til å skape og opprettholde større sosiale nettverk. Det kan ha forenklet utspredningen av det moderne mennesket, i forhold til de mer kulturelt konservative og isolerte neandertalergruppene.

–-

Det er ingen måte å avgjøre om musikkinstrumentene og kvinnefiguren ble brukt sammen. Men forskerne skriver i sin artikkel at i og med at fløytene og figuren ble funnet bare 70 centimeter fra hverandre, er det mulig det er en link mellom disse to funnene.

Og da er det jo bare å spekulere:

En gruppe steinaldermenn sitter og slapper av i hulen sin, til lyset av et bål. Det er sent på kveld, etter en lang dag på jakt. Et par av dem underholder med enkle toner fra fløytene sine, mens figuren går fra hånd til hånd…

Referanse:

Conard, Nicholas J., Malina, Maria, Münzel, Susanne C. (2009) New flutes document the earliest musical tradition in southwestern Germany. Nature, vol. 459, nr. 7250

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Siste fra forskningsmiljøene

Norges idrettshøgskole

Nå kan forskere måle hver skiløpers teknikk – også utenfor laboratoriet. Og de finner ut hva som skiller de beste fra de nest beste.

Universitetet i Oslo

Den Norske Opera & Ballett går med store underskudd og er helt avhengig av statsstøtte. For å vise at de fortjener pengene, vil de trekke klassisk musikk ned på jorda.

De nasjonale forskningsetiske komiteene

Nå må institusjonene ta ansvar, ifølge den nye forskningsetikkloven.

Siste fra forskningsmiljøene

Universitetet i Oslo

Den siste geirfuglen døde ut i 1852. Nå har forskere klart å gjenskape denne og flere andre utdødde fuglearter ved hjelpe av ny DNA-teknologi.   

Universitetet i Stavanger

Eldre syke stiller ingen spørsmål, setter ingen krav og vil ikke blande seg inn i legens jobb. Derfor spiller de pårørende en viktig rolle.

Universitetet i Bergen

En ny analyse av hvordan lavtrykkene over Golfstrømmen oppstår, viser at Stillehavsfenomenet El Niño kan påvirke hvordan stormbanene beveger seg mot Norskekysten.

Nå har matematikere funnet forklaringen på hvorfor Kiel-fergen og andre store cruiseskip skaper en meterhøy bølge langs land – foran skipene.

Spør en forsker:

Hvis du er kvinne, har du kanskje opplevd at menn fester blikket litt lenger sørover enn du trives med. Er du mann, vet du nok at det kan være vanskelig å ta blikket fra en dyp utringning. Men hvorfor er kvinners forparti så magisk?

Den Norske Opera & Ballett går med store underskudd og er helt avhengig av statsstøtte. For å vise at de fortjener pengene, vil de trekke klassisk musikk ned på jorda.

Nye funn kan tyde på at stekte, små gnagere var en del av skottenes steinalderdiett.