Kartlegger Englands Atlantis

Utafor stranden i landsbyen Dunwich ligger restene av en travel havneby som på 1400-tallet var like stor som London. Nå skal forskere fra University of Southhamton kartlegge byen på havbunnen med sonar.
20.1 2008 05:00


“Stranden ved Dunwich”

Dunwich er en fredelig liten landsby i Suffolk, 150 kilometer nord for London. På grunt vann rett utenfor stranda ligger restene av den en gang så travle havnebyen, som var hovedstad i East Anglia for 1500 år siden.

Nedgangstidene begynte i året 1286, da en flodbølge traff kysten. Brenninger fra Nordsjøen har siden gnagd på løsmassene og spist seg to kilometer innover den engelske østkysten.


“Kart over Dunwich med nåværende og tidligere kystlinjer og veier tegnet inn. Illustrasjonen er bearbeidet av forskning.no fra en original laget av David Sear.”

Mareritt for dykkere

Selv om Englands Atlantis ligger på grunt vann, er det ikke lett å dykke her, forteller David Sear til forskning.no. Han leder arbeidene med å kartlegge fortidsbyen.

- Sikten er nær null på grunn av grumsete vann, og sterke undervannsstrømmer og mange gamle fiskegarn og tauverk gjør stedet til et mareritt for dykkere, understreker han.

Derfor tar forskerne fra University of Southamton i bruk sonar. En sonar er en slags lyd-radar. Isteden for radarstråler sender den ut korte lyd-blipp, som treffer havbunnen og kommer tilbake som ekko.

Ser med lydbølger

Ekkolodd er en type sonar, som bare ser rett nedover. Sonaren som Sear og kollegene bruker kan se i flere retninger.

Den kalles en sidescan-sonar, og sender en vifteformet lydpuls utover havbunnen rett under den lille slepesonden bak skipet.

Ved å bruke flere mikrofoner til å fange opp ekkoet kan forskerne få et mer detaljert bilde av havbunnen. Ved å måle ørsmå tidsforskjeller i ekkoene kan datamaskiner regne ut et bilde av havbunnen med nøyaktighet ned til 20 centimeter.

Den sunkne katedral


“Dette kartet fra 1736 viser at folk kjente til en sunket kirke ute i sjøen også den gangen. På kartet sees også All Saints Church som nå ligger under vann. “

Sear forteller at forskerne ikke regner med å finne hele bygninger, bare steinblokker.

Stuart Bacon er leder for Suffolk Underwater Studies. Han oppdaget restene av middelalderbyen i 1970, og har tross vanskelige forhold dykket ned dit mange ganger.

Det han skimtet på havbunnen og gamle kartopptegnelser har fått forskerne til å tro at det ligger rester av minst to kirker og et kloster der nede.

Kartleggingen starter til sommeren, og er et samarbeidsprosjekt mellom GeoData-instituttet ved University of Southhampton og sponsoren Esmee Fairbairn Foundation.

Lenke

Pressemelding fra University of Southamton

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.