Oscar den gavmilde

Flere svenske konger har hatt nese for antikviteter, fornminner og historie. Kong Oscar II (1829-1907) av Norge-Sverige, var en av dem. Noen av de fineste egyptiske skattene som finnes i Kulturhistorisk museum, stammer fra ham.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Sarkofag C47714 fra 21. dynasti, som om kort tid vil stilles ut på Kulturhistorisk museum. (Foto: Fotoavdelingen KHM)"

Med smått og stort finnes det omkring 1 000 egyptiske objekter i den etnografiske samlingen i Kulturhistorisk museum. De fleste gjenstandene ble gitt til museet av Norges første professor i egyptologi, Jens Lieblein (1827-1911).

Hvor de er funnet er dessverre sjelden registrert. Hvor gavene fra Oscar den II stammer fra, er derimot vel dokumentert. Egyptolog Anders Bettum har gransket gavene, som i over 100 år har vært stuet vekk på et lager.

Mumie av kvinne

Orientalistkongressen i 1889 ga Oscar II en mumie av en kvinne fra ptolemeisk tid (200 f.Kr.). Den ble gitt videre til den etnografiske samlingen ved Historisk museum i Christiania. Mumien stammet fra Akhmim i det Øvre Egypt.

Atskillig større var gaven Oscar II skjenket den etnografiske samlingen i 1894. Da fikk museet to innerkister, et mumiedeksel og 42 gravfigurer fra det 21. dynasti (ca. 1069-945 f.Kr.). Alle gjenstandene stammet fra en massegrav for prester i Deir el-Bahari, nær dagens Luxor

Ingen av objektene fra gaven i 1894 kom til Europa på ulovlig vis. De var alle deler av en større samling gitt til Oscar II av den ottomanske visekongen i Egypt i 1893.

Lagervare?

Da Historisk museum åpnet sine dører på Tullinløkka den 9. oktober 1904 var det ikke Egypts eldre historie som hadde første prioritet. Man ville den gang først og fremst formidle Norges historie.

Gavene fra Oscar II ble derfor liggende urørt og bortgjemt i magasinene i drøye 100 år. Først gjennom doktorgradsarbeidene til Ragnhild Bjerre Finnestad (1940-1999) og Saphinaz-Amal Naguib på 1980-tallet fikk egyptologien en ny renessanse i Norge.

Mumiene lever

Likevel skulle man inn i et nytt århundre før gavene fra Oscar II ble presentert for et større publikum. Dette skjedde gjennom utstillingen “Mumiene lever” (april 2003 - mars 2004). Faglig ansvarlig var daværende hovedfagsstudent Anders Bettum. I nær fremtid vil disse gjenstandene på ny bli å finne museets montre. Se mer om dette på nettsidene til Mumien lever.

I anledning jubileet i 2005 er det derfor betimelig å sende den siste svensk-norske monarken en vennlig tanke. Hans bidrag til samlingen passer godt til museets nye tverrkulturelle profil. I det multinasjonale Norge er det ikke lenger bare fortellingen om vår egen hjemlige historie som er interessant.

Ny kunnskap om gavene fra Oscar II

"Anders Bettum ved Deir el-Bahari i Egypt. (Foto: A. Bettum)"

I hovedfagsavhandlingen Death as an Eternal Process. A case study of a 21st dynasty coffin at the University Museum of Cultural Heritage in Oslo har Anders Bettum mer spesielt tatt for seg ett av objektene fra utstillingen i museet.

Et komplett kistesett består av selve mumien, et mumiedeksel, en innerkiste og en ytterkiste. Gjennom godt detektivarbeid, har Bettum klart å finne frem til hvor de ulike komponentene av en bestemt kiste befinner seg i dag.

Gaven fra Oscar II til den etnografiske samlingen i Christiania viste seg å inneholde et mumiedeksel og en innerkiste fra samme grav. Ytterkisten var derimot å finne i Medelhavsmuseet i Stockholm, mens selve mumien hadde blitt værende igjen i Det egyptiske museet i Cairo.

Døden i det 21. dynasti

De egyptiske sarkofagene har stått sentralt i gjennomføringen av gravferdsritualene. Ritualene og mytene som ble gjenfortalt under begravelsene, har vært avbildet på kistene. Komponentene i den enkelte kiste, dvs. mumiedekslet, innerkister og ytterkisten, har vært representasjoner av egypternes verdensforståelse.

Gjennom en helhetsvurdering av dekor, form og materialvalg for gravkisten har Anders Bettum kommet frem til at kisten formidler den døde prestens enhet med dødsrikets gud, Osiris. Den avdøde identifiseres også med sol- og skaperguden Amon-Ra.

Kort summert har det vist seg at flere av de sentrale ideene i det 21. dynastis teologi nettopp er gjenspeilt i denne mumiekistens dekorasjonsprogram. Ritene, de gjenfortalte mytene, kistens utforming og dekor, alt sammen var med på å sikre den døde presten en trygg reise til dødsriket og et godt evig liv.

Les mer…

Fletcher, Joann: De gamle egypterne, myter, kunst og levende symboler. Cappelen forlag, Oslo 2000.

Heart, George: Egyptian Myths. British Museum Press, London 1999.

Hornung, Erik: Idea into Image, Essays on Ancient Egyptian Thought. Timken Publishers, Inc., New York 1992.

Naguib, Saphinaz-Amal, Eldrid Johansen, Anders Bettum, og Jens Braarvig: Den Egyptiske dødeboken og tekster om livets vei. Serie: «Verdens hellige skrifter» De Norske bokklubbene, Oslo 2001.

Taylor, John H.: Death in Ancient Egypt. British Museum Press, London 2001.

Powered by Labrador CMS