Kistebedrag

Husker du kista til broren til Jesus? Vel. Det ser ut til at det hele dreier seg om juks og fanteri, melder magasinet New Scientist.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I november i fjor fikk folk flest vite at det fantes en steinkiste med inskripsjonen ‘Jacob, sønn av Josef, bror av Jesus’. Kunne det tilfeldigvis være den Jesus? Ekspertgruppa som ble satt ned for å finne ut akkurat det, har talt.

Og svaret er, litt skuffende kanskje, niks. Teamet fra Israel Antiquities Authority, som bestod av arkeologer, lingvister, geologer og bibelhistorikere mener skriften på siden av boksen rett og slett er en forfalskning.

Gammel kiste - ny skrift

- Inskripsjonene ser ut til å være gjort ganske nylig, av noen som har prøvd å etterligne eldgammel skrift, står det i en uttalelse fra Israel Antiquities Authority. Teksten, som muligens er risset inn på to ulike tidspunkter, er ikke ekte.

(Foto: Colourbox)

Ekspertene mener altså at selve kista virkelig er fra det første århundret etter Kristus, men at teksten er kommet til senere. Ett av de beste bevisene ligger i et tynne laget av kalkstein som har samlet seg på overflata av kista i løpet av årene.

Kistas nåværende eier mener av naturlige årsaker at teamet tar feil.

Flere forfalskninger

Lignende forfalskninger av arkeologiske funn er langt fra uvanlig. Samtidig med undersøkelsene av beinkista måtte også en steintavle til pers. Den såkalte Yoash-tavla, som ble oppdaget for to år siden, er blitt datert til det niende århundret f.Kr, og inneholder 15 linjer med hebraisk tekst.

Men heller ikke denne holder mål mener ekspertgruppa, som igjen fant tegn på at skriften er blitt hamret inn i nyere tid. For det er mye man skal passe på, hvis man har tenkt å lage en troverdig forfalskning.

- Personen som har skrevet teksten tenker på moderne hebraisk, sier Avigdor Horowitz, som er ekspert på bibelske språk. For en som tenker på bibelsk hebraisk ville det låte helt ko-ko.

New Scientist: Bone box linked to Jesus is a fake
MSNBC News: Israel says James Ossuary is a fake

Powered by Labrador CMS