Pionerkvinne i foretaksøkonomi

I begynnelsen av mars ble Mette Helene Bjørndal (40) utnevnt til professor ved Institutt for foretaksøkonomi på NHH. - Det føles veldig godt. Mye bedre enn jeg hadde trodd, uttaler den nye professoren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Nå er jeg kjempeglad, sier Bjørndal, som er den første kvinnelige professor på Institutt for foretaksøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

- Klart det er viktig, og jeg stortrives på instituttet. Det er et svært godt miljø på foretak, og det er jo tross alt flere kvinner her, også post doc-er og stipendiater.

- På høyere avdeling var det også en rekke kvinnelige forskere som jeg hadde nær kontakt med, blant andre førsteamanuensis Jøril Mæland, som er på samme institutt, og Kari Nyland, som er førsteamanuensis ved Trondheim Økonomiske Høgskole og har bistilling på regnskap. Det var et veldig godt miljø.

Bjørndal avla doktorgrad i 2000 med avhandlingen “Topics on Electricity Transmission Pricing” og ble den første kvinnelige doktorgradskandidaten ved Institutt for foretaksøkonomi.

Den nyutnevnte professoren jobber med energiøkonomi, internregnskap og operasjonsanalyse. Hun har blant annet forsket på prising på den nordiske kraftbørsen Nord Pool og på regulering av nettselskaper. Sammen med forskere fra NTNU har hun også arbeidet med optimalisering av flyt i gass-nettverk.

- For tiden prøver jeg å skrive ferdig et forskningsarbeid om områdeprising på Nord Pool, og dessuten å få publisert det arbeidet vi har gjort på effektivitetsmåling av nettselskaper, sier Bjørndal.

- I det siste har vi hørt at høye lønninger i næringslivet trekker potensielle forskere fra NHH. Har du aldri angret på at du satset på forskning?

- Nei, jeg har aldri angret på forskningen. Jeg har vel knapt nok tenkt over det før du spør. Etter høyere avdeling på NHH har jeg trives utrolig godt.

- Men det har ikke vært en lett vei. Jeg har fått tre barn underveis, og det har blitt mye arbeid. Derfor betyr det også ganske mye å bli utnevnt til professor, avslutter Bjørndal.

Powered by Labrador CMS