Dårlig tilpasset arbeidstid for kvinner

Kvinner som jobber i mannsdominerte yrker har i stor grad et arbeidstidsmønster som er dårlig tilpasset deres ønsker og behov.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange kvinner som jobber heltid i slike yrker ønsker å redusere sin arbeidstid, men kulturelle forhold gjør at de likevel ikke velger slike løsninger.

Forsker Bente Abrahamsen ved Institutt for samfunnsforskning har undersøkt kvinners arbeidstid i kvinnedominerte og mannsdominerte yrker. I rapporten slår hun fast at kvinner som jobber i kvinnedominerte yrker som sykepleier og kontorassistent er mer tilfreds med egen arbeidstid.

Vil redusere arbeidstiden

I mannsdominerte yrker som lege, journalist og politi er det mange kvinner som ønsker å redusere arbeidstiden.

Men det viser seg at i mannsdominerte yrker er konkurransen om de mest interessante arbeidsoppgavene og de mest attraktive stillingene så hard at kvinner som arbeider mindre enn heltid ofte taper denne konkurransen. I slike yrker er det blitt en kulturell norm at det normale er å jobbe heltid.

Annerledes arbeidstakere

- De som jobber deltid i mannsdominerte yrker kan derfor ofte oppleve seg selv som annerledes arbeidstakere, sier Bente Abrahamsen.

Forskningsrapporten inngår i prosjektet “Yrke og livsfase. Kvinners tilpasning etter småbarnsfasen”. Dette forskningsprosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

(NTB)

Powered by Labrador CMS