Hvor arbeidsnarkoman er du?

Norske forskere har laget et nytt verktøy så du kan sjekke hvor vanskelig du har for å legge igjen jobben på kontoret. Test deg selv her!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Får du dårlig samvittighet om du ikke arbeider? Nedprioriteres trening til stadighet fordi du tror sjefen trenger presentasjonen umiddelbart? Da kan det hende du er arbeidsnarkoman." (Illustrasjonsfoto: Istockphoto)

Klarer du bare ikke gå hjem fra jobben, selv om du vet at mannen og ungene venter på deg med spaghettien klar?

Det kan hende du er arbeidsnarkoman – avhengig av å jobbe.

Cecilie Schou Andreassen, en psykolog tilknyttet Universitetet i Bergen, publiserte denne måneden en studie i tidsskriftet Scandinavian Journal of Psychology.

Her lister hun og kolleger fra Bergen og Nottingham i Storbritannia opp syv grunnleggende spørsmål du og jeg kan svare på for å sjekke vår egen arbeidsavhengighet.

Dette skal være den første skalaen av sitt slag i verden.

Når arbeidet alltid kommer først

Andreassen skrev også sin doktorgrad om arbeidsavhengighet i 2009. Den gang understreket hun at arbeidsnarkomani ikke bare er det samme som å jobbe mye.

Cecilie Schou Andreassen (Foto: Ole Kristian Olsen)

– Den arbeidsnarkomane lar jobben få forrang hele tiden, på tvers av yrker og bransjer. Det er altså mulig å jobbe lange timer, betjene et boliglån, betale for to biler og samtidig ikke være en arbeidsnarkoman, uttalte hun til forskning.no.

Listen som nå er utviklet på bakgrunn av Andreassens doktorgrad har fått navnet The Bergen Work Addiction Scale. Den baserer seg på syv velkjente elementer i alle typer avhengighet, det være seg alkohol, trening – eller arbeid.

Det er fremtredenhet, humørendringer, toleranse, abstinenser, konflikt, tilbakefall og problemer.

Disse syv delene ble innarbeidet i en serie med syv spørsmål. Svarene angis på en femtrinnsskala, der 1 betyr ”aldri”, 2 er ”sjelden”, 3 betyr ”noen ganger”, 4 betyr ”ofte” og 5 er ”alltid”.

Test deg selv – hva svarer du på spørsmålene?

  • Du tenker på hvordan du kan frigjøre mer tid til arbeid
  • Du jobber mye mer enn du egentlig planla
  • Du jobber for å redusere skyldfølelse, angst, hjelpeløshet og depresjon
  • Du har blitt fortalt av andre at du burde arbeide mindre, uten at du har tatt deres råd
  • Du blir stresset hvis du blir forhindret fra å jobbe
  • Du nedprioriterer hobbyer, fritidsaktiviteter og trening til fordel for jobben
  • Du jobber så mye at det har hatt negativ innvirkning på helsa di

Ifølge studien er du sannsynligvis arbeidsnarkoman dersom du svarer ”ofte” eller ”alltid” på minst fire av de syv spørsmålene.

Sjefens overtid kan trigge

- Om man blir arbeidsnarkoman kan ha å gjøre  med forhold fra tidligere i livet eller hvordan man er som person. Noen er ekstremt perfeksjonistiske, mens andre søker anerkjennelse gjennom jobben. Man blir ofte formet fra man er små, sa Andreassen i 2009.

- I tillegg kan det være faktorer i organisasjonen som er med på å opprettholde eller trigge personens iboende arbeidsnarkomane tendenser, der man for eksempel ser sjefen sitte veldig mye på overtid.

Studien ble utviklet ved hjelp av over 12 000 ansatte ved 25 forskjellige norske bedrifter. Skalaen kan avsløre om du ikke er avhengig, bare litt arbeidsavhengig eller om du er totalt arbeidsnarkoman.

Den kan først og fremst hjelpe til å finne ut av hvor utbredt arbeidsnarkomani er i den befolkningen.

Dessuten håper forskerne den også kan hjelpe til i arbeidet med å finne best mulig behandling for de av oss som bare ikke klarer å lukke dataen når solen begynner å gå ned, og det igjen bare er deg og vaktmesteren igjen på kontoret.

Kilde:

C.S. Andreassen, M.D. Griffiths, J. Hetland, og S. Pallesen (2012) Development of a work addiction scale. Scandinavian Journal of Psychology, publisert online, 10. april 2012 (les sammendrag)

Powered by Labrador CMS