Ett skritt tilbake hjelper deg to skritt frem

Å måtte flytte hjem til mamma og pappa etter å ha fått sparken kan føles som en dobbel skuffelse. Men det kan være det smarteste valget i lengden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mister du jobben, kan det lønne seg å flytte hjem til sine foreldre for å omgruppere. Da er sjansen nemlig større for å lande en bedre betalt jobb i neste omgang. (Foto: Colourbox)

Økonomiske nedgangstider rammer ofte unge hardt. I Spania er nå halvparten av alle unge under 24 år uten jobb. Tidligere har forskning.no skrevet om hvordan tidlig arbeidsledighet kan prege karrieren lenge etter du mistet din første jobb.

Så hva gjør du, den dagen du står med stiftemaskinen i en pappeske og den siste lønnsslippen i hånda?

Mange vil nok føle det som et ekstra nederlag å måtte flytte hjem til sine foreldre for en lengre eller kortere periode. Men en ny studie fra USA viser at de som har den muligheten skal prise seg lykkelige:

Har du anledning til å krype hjem i redet igjen, er det nemlig langt mer sannsynlig at du fem år senere tjener omtrent likt som kompisen din som aldri ble sagt opp.

Bare tre fjerdedeler av lønna etter sparken

Forklaringen mener forskeren bak studien, professor i økonomi Greg Kaplan ved University of Pennsylvania, er bufferen man får når barnerommet er et alternativ.

Han har fulgt rundt 1500 unge amerikanske menn gjennom 20-årene, og sett på hvordan de har klart seg på arbeidsmarkedet, og på hvilken lønnsutvikling de har hatt. I studien forklarer han at en ung mann som mister jobben som 20-åring gjennomsnittlig tjener 25 prosent mindre ved fylte 26 år enn en som ikke fikk fyken.

Men den forskjellen ble nesten helt nullet ut om 20-åringen svelget sin eventuelle stolthet og tok med hodeputa og undulaten hjem til mor og far.

Kan vente på drømmejobben

Hvis du mister jobben, men blir boende i en dyr leilighet på St. Hanshaugen, da sier det seg selv at du må forsøke å skaffe deg en ny jobb så fort som overhode mulig for ikke å bli kastet ut.

Sier du derimot opp ungkarsbula og flytter hjem, forsvinner mye av det umiddelbare pengepresset.

Det hjelper når du skal vurdere det neste jobbtilbudet, mener Kaplan.

En del jobber har nemlig lav lønn i starten, men gir stort potensial til skikkelige lønnshopp i fremtiden. Det kan for eksempel være praktikantjobber eller deltidsstillinger i selskaper der det er mulighet for å stige i gradene med tid og stunder.

De jobbene som derimot tjener helt greit, og som er relativt lette å få er for eksempel i kassa på Kiwi. I slike jobber er imidlertid mulighetene for opprykk og lønnsfest ofte mindre.

Bor du hjemme, kan du vente på at nettopp drømmejobben dukker opp, og du står klar til å hoppe på når stillingen annonseres.

Kaplan understreker i studien at han har begrenset studiedeltagerne til unge menn som ikke tok videre utdanning etter high school, altså videregående. Han har imidlertid sammenlignet analysen med data for et bredere utvalg av den amerikanske befolkningen, og mener den samme trenden gjelder også der.

Kilde:

G. Kaplan (2012) Moving Back Home: Insurance against Labor Market Risk. Journal of Political Economy, vol 120, nr. 3

Powered by Labrador CMS