Energigriske vinnere

En grønn eks-president, biler med null CO2-utslipp og solcellepanel som produserer energi om natta. Årets Energy Globe Award-vinnere er kåret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mikhail Gorbatsjov, grunnlegger av Green Cross International og tidligere president i Sovjetunionen, står sammen med Hans-Gert Pöttering, presidenten i Europaparlamentet og Wolfgang Neumann (t.h), grunnleggeren av Energy Globe Award. Foto: Bente Kalsnes.

Energy Globe Award

Ble startet i 1999 av østerrikeren Wolfgang Neumann.

Fem priser deles ut i kategoriene vann, luft, ild, jord og ungdom. 

Energy Globe belønner lokale og regionale prosjekt som bidrar til å spare energi, beskytte miljøet eller bedrer tilgangen av livsviktige resursser slik som vann og elektrisitet i fjernliggende eller fattige lokalsamfunn.

109 land deltok i 2008. Maneka Gandhi, Indias tidligere miljøvernminister, ledet årets jury.
 

- Allerede i dag kan vi bruke energi 30 prosent mer effektivt enn vi gjør, sa Mikhail Gorbatsjov i Europaparlamentet denne uken.

Presidenten og grunnleggeren av Green Cross International var i Brussel for å motta Energy Globe Award og for å kaste glans over en av verdens mest prestisjefylte miljøpriser.

853 prosjekt fra 109 land var meldt inn, men ingen av disse kom fra Norge.

Den tidligere presidenten i Sovjetunionen og nobelprisvinneren fikk prisen for sin livslange innsats for miljøet.

I tillegg ble det kåret vinnere i fem andre kategorier: vann, jord, ild, luft og ungdom.

World Energy Globe Award

Den gjeveste prisen, World Energy Globe Award, gikk til det østerrikske selskapet Fronius, som blant annet produserer batteriladere og solcellepaneler.

Selskapet har null CO2-utslipp for sine hydrogenkjøretøyer, og får 90 prosent av energibehovet dekket via solcelleenergi og biomasse.

I begrunnelsen fra juryen blir Fronius med sine 650 ansatte og 37,000 m² store arealer trukket frem som modell for hvordan en stor, industriell virksomhet kan forsynes med miljøvennlig energi.

- Superforbruk og superprofitt er ikke lenger veien å gå. Vi må finne nye modeller for utvikling, sa Mikhail Gorbatsjov på pressekonferansen i Europaparlamentet. 

Han delte panelet blant annet med Hans-Gert Pöttering, presidenten i Europaparlamentet, og Maneka Gandhi, Indias tidligere miljøminister.

Kontroversen om bioenergi

- Når vi nå er i ferd med å bevege oss ut av oljealderen, må vi vurdere stegene vi tar for å beskytte miljøet, sa Gorbatsjov, og siktet til kontroversen som har oppstått om bioenergi.

EU vurdere å endre sine målsetning om 10 prosent biodiesel innen 2020 på grunn av problemer knyttet blant annet til økte matpriser.

Gorbatsjov var også noe avventende til Italias nye atomkraftplaner.

To tiår etter at det italienske folket sa nei til atomkraft i en folkeavstemning, ønsker nå italienske myndigheter å gjenoppta atomplanene for å sikre seg alternative energikilder til kostbar olje og gass.

Tsjernobyl-ulykken

Gorbatsjov hadde bare vært president i Sovjetunionen i 13 måneder da Tsjernobyl-reaktoren eksploderte, noe som naturlig nok har preget han siden.

- Tsjernobyl var en grusom ulykke, og i årene etter frøs vi all konstruksjon av nye atomkraftverk for å forbedre sikkerheten på de eksisterende atomkraftverkene.

- Jeg skulle ønske det var mulig å leve i en atomkraftfri verden, og tidligere mente jeg og Green Cross at vi burde stenge de eksisterende atomverkene.

- Men med dagens energisituasjon har jeg har innsett at det ikke er mulig. Derfor må vi gjøre det vi kan for å bygge trygge atomverk og satse på forskning, sa Gorbatsjov.

Vinnere i kategoriene Iid og vann 

I kategorien ild vant det spanske selskapet Solar Millennium AG, en av verdens største solcelleprodusenter, og et selskap som potensielt kan erstatte energi fra kull- og atomkraftverk i fremtiden.

Selskapet forsyner 200 000 mennesker med strøm via Andasol-prosjektet i Spania, og har utviklet en måte å lagre strømmen som produseres, også om natten.

I kategorien vann gikk prisen til Mozambique og prosjektet Helvetas. Helvetas har siden 1979 bygget ut 2000 nye drikkevannforekomster, og har som målsetning å forbedre drikkevannet på en bærekraftig måte.

Ungdomsprisen ble utdelt til ESKOM i Sør-Afrika, som integrerer miljøskolering med handling for å utdanne unge, miljøfokuserte mennesker. I 110 forskjellige lokale prosjekt har sør-afrikanske ungdommer blitt bevisste miljøagenter. 

Les mer:

Om prisvinnerne og de nominerte prosjektene.

Energy Globe Award til Gorbatsjov

Green Cross International

Fronius

New York Times: Italy Plans to Resume Building Atomic Plants 

BBC News: Gorbachev weighs Chernobyl legacy 
 

Powered by Labrador CMS