Egoistisk energisparing?

Energisparing i norske hjem utføres i første rekke for å skåne lommeboka, og ikke miljøet. Det viser en undersøkelse fra Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmennn tenker ikke først og fremst miljø når de monterer sparedusjen eller legger tetningslister rundt vinduene.

Utsiktene til å spare penger er den viktigste årsaken til å gjennomføre energisparende tiltak i norske hjem viser en mastergradsoppgave fra Universitetet for miljø- og biovitenskap.

- Samtidig viser studien at informasjon om global oppvarming og effektene av energiforbruk kan endre energibruken i hjemmet i framtiden, forteller Karen Hauge, som står bak undersøkelsen.

"Karen Hauge har undersøkt nordmenns motivasjon for energisparing."

Høyt energiforbruk

Energiforbruket i Norge er blant verdens høyeste, og likevel er det fortsatt økende. Forbruket er høyt selv tatt i betraktning at det er naturlig å bruke mer energi på oppvarming i Norge på grunn av kulda.

Noe av årsaken til at nordmenn sparer mindre på strømmen, kan være at vi tradisjonelt har hatt vannkraft som sentral energikilde. Forbrukerne kan derfor tenke at i Norge har vi ren energi som ikke påvirker den globale oppvarmingen.

Dessuten har kraft tradisjonelt sett vært billig i Norge. Men energien vil ikke komme fra like rene kilder i framtiden.

Begrenset utbyggingsmulighet

- Mulighetene for videre utbygging av vannkraft i Norge er begrenset. Import av kullkraft og bygging av gasskraftverk er aktuelle alternativer for å dekke etterspørselen etter kraft i Norge i dag.

- På denne måten fører energiforbruket i norske hjem til utslipp av klimagasser, forteller Hauge.

Et alternativ til forurensende kraftimport og kraftverkutbygging i Norge, er en reduksjon i energiforbruket i norske husholdninger. Og det er jo klart mest miljøvennlig.

Informasjon har potensiale

"Ren energi er en begrenset ressurs - også i Norge."

Hauges undersøkelse viser at det er stor kunnskap blant befolkningen om global oppvarming generelt. Respondentene svarte at dersom de fikk vite at global oppvarming er mer alvorlig enn de hadde antatt, ville de vurdere å redusere forbruket.

- Min undersøkelse tyder på at over halvparten vil revurdere sitt energiforbruk hvis de fikk informasjon om at global oppvarming var et alvorligere problem enn de tidliger hadde antatt.

- Det virker altså som man kan bruke informasjon til å endre adferd. Det er ikke alltid lett å se sammenhengen og ha tro på at det du selv gjør har en global effekt, kommenterer Hauge.

Ulike motiver for energisparing

Utfra en spørreundersøkelse av 100 tilfeldig valgte husholdninger i Hedmark fylke fant Hauge mange ulike holdninger til energisparing.

95 av husholdningene hadde gjennomført ett eller flere energisparende tiltak, som for eksempel sparedusj, varmepumpe eller ekstra isolering.

Selv om egeninteresse synes å være den viktigste motivasjonsfaktoren for å spare energi i form av penger eller ressurser spart, kommer hensynet til miljøet på en god annenplass.

Egeninteresse

- Selv om dagens energibruk synes å være motivert av egeninteresse, viser studien at for en stor andel av utvalget, kan andre argumenter spille en rolle for energiforbruk i fremtiden.

- Over 60 prosent sier at de på bakgrunn av ny informasjon om menneskers påvirkning på global oppvarming vil redusere energiforbruket sitt, forteller Hauge.

Det ser også ut til at det har betydning hva naboen gjør. Mange energiforbrukere ser ikke poenget i å være den eneste som reduserer sitt forbruk.

Felles innsats

- Det er over 60 prosent som vil redusere energiforbruket sitt dersom en stor andel av den norske befolkningen reduserer forbruket sitt.

- Først når mange reduserer energiforbruket sitt, vil det eventuelt ha en positiv effekt på miljøet, og først da er det interessant for denne gruppen å redusere forbruket sitt, kommenterer Hauge.

- Min undersøkelse antyder at holdninger til, og kunnskaper om miljø generelt og global oppvarming spesielt, ikke er utslagsgivende for dagens energibruk.

- Derimot antyder resultatene at det kan være mulig å utløse energisparing ved å informere om effektene av energiforbruk og andre aktørers energiforbruk, avslutter Hauge.

Les mer…

Varmere i stua, varmere på kloden

Powered by Labrador CMS