Russisk offensiv mot svindelvitenskap

Lyst på noe kvantemedisinsk, nøytrinoproduserende og krefthelbredende? Eller hva med psykisk vedlikehold av dine atomvåpen? Det russiske vitenskapsakademiet går til kamp mot liksomvitenskapelig svindel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Det russiske vitenskapsakademiet."

På det russiske markedet finnes hundrevis av “vitenskapelige”, men totalt ubrukelige apparater, beregnet til hjemmebruk. Ikke bare svindles folk for penger - å bruke den såkalte nøytrinogeneratoren for å helbrede kreft kan være rett og slett livsfarlig.

Det er det amerikanske tidsskriftet Skeptical Inquirer som skriver dette i sitt siste nummer. Bladet refererer formannen i vitenskapsakademiets Komité for bekjempelse av falsk vitenskap, Edvard Kruglyakov.

Lydbølger i vakuum

Nevnte nøytrinogenerator er blant vinnerne på dette markedet av medisinsk svindel. Produsenten hevder at de påstått krefthelbredende nøytrinoene produseres ved at apparatet sender lydbølger gjennom vakuum.

Nå lar ikke lydbølger seg sende gjennom vakuum, og ei heller er det noen akutt mangel på nøytrinoer i ditt nærmiljø - noen milliarder passerer gjennom kroppen din mens du leser denne artikkelen - men det hindrer neppe dødssyke russere i å kaste bort pengene sine på dette tullet.

En annen bestselger hevder å fange opp stråling fra syke celler, for så å helbrede cellene ved å returnere strålingen i motfase. Hvilket høres omtrent like vitenskapelig ut som trikset ved å helbrede de syke cellene ved hjelp av strålingen fra de friske.

Hvilken stråling, spør noen kanskje? Ganske sikkert ikke den samme strålingen som den holografiske generatoren skal beskytte deg mot - den du utsettes for fra telefoner, TV-apparater og mikrobølgeovner.

Militær-astrologi

Det mest oppsiktsvekkende, er kanskje at de fleste av disse apparatene selges med lisens, enten fra det russiske helseministeriet eller den russiske statsfysikus.

Alle forsøk på å få fjernet disse offentlige lisensene har imidlertid blitt stanset i byråkratiet. Kruglyakov sier russisk pseudovitenskap har blitt en velorganisert maktfaktor som har infiltrert statlige institusjoner på alle nivåer, men trekker fram forsvarsdepartementet og Dumaen som spesielt infiserte.

Dette har blant annet resultert i det russiske system med militær-astrologer, folk som ved hjelp av fødselsdagen, for eksempel til en stridsvogn eller en atombombe, kan forutsi tekniske problemer. Sikkert billig og effektivt, tenk bare på hva man sparer i vanlig, manuelt vedlikehold.

"Søren! Hvem glemte å sjekke kalenderen?"

I hvilken grad det forhenværende KGB har lykkes i forsøkene på å stanse terrorhandlinger ved hjelp av utenomsanselige krefter (ESP), kan vi derimot selvsagt aldri få vite. Ei heller om Boris Jeltsins ESP-rådgivere var ham til nevneverdig nytte (slik president Reagans angivelig var, den gang på 1980-tallet).

At Dr. G. Grabovoi ikke kunne redusere effekten av kjernevåpen ved hjelp av sine åndelige krefter, ble imidlertid grundig dokumentert - uten at det kostet den selvoppnevnte doktoren jobben. Han er fremdeles sikkerhetsrådgiver i Russland.

Vitenskapsakademiet reagerer

Kruglyakov mener disse absurditetene overlever på grunn av korrupsjon, men trekker også fram det unge russiske demokratiet og et generell uengasjert vitenskapelig miljø som forklaring.

Det siste problemet kan se ut til å kunne løse seg. Det russiske vitenskapsakademiet synes nå å ha våknet. Problemet ble tatt opp på et møte i presidiet i mai 2003, som endte med enstemmig støtte til Kruglyakovs forslag om økt moralsk og økonomisk støtte til kampen mot denne typen organisert sjarlataneri.

Powered by Labrador CMS