Solhatt hjelper ikke

Har du kjøpt inn solhattdråper for å redde podene fra influensaen? Amerikanske forskere mener du like gjerne kunne brukt hundringsen på noe annet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hodet banker, kroppen brenner og nesa lager mer slim enn spesialeffektteamet bak Alien-filmene. Selvfølgelig gjør man hva som helst for å unngå å bli forkjøla, og enda mer for å skåne avleggerne.

Før om årene var det avsindige mengder med C-vitaminer som gjaldt, men i senere tid har man klamret seg til solhattekstrakt fra urtemedisinen. Nå ser det dessverre ut til at ungenes forkjølelser verken blir kortere eller mildere om man bruker dråpene.

Ingen effekt

James A. Taylor fra University of Washington har undersøkt 707 forkjølelser hos 524 barn mellom to og 11 år. I rundt halvparten av tilfellene fikk ungene solhattdråper fra første tegn til sykdom, mens resten fikk placebo, altså narredråper.

- Det var ingen forskjell i lengden på forkjølelsen i de to gruppene, sier Taylor i ei pressemelding. Og sykdommen rammet like hardt, enten ungene fikk echinacea eller placebo. Det var heller ingen nevneverdige forskjeller i hvor ubehagelig forkjølelsen var på de verste dagene.

På den annen side så det heller ikke ut til at solhatten gav særlig mange uheldige virkninger. Det eneste unntaket var utslett, som var litt mer vanlig i gruppa med de ekte dråpene.

Ingen kur

- Utifra mangelen på dokumentert effekt og på grunn av en litt større risiko for utslett, støtter ikke undersøkelsen bruk av echinacea, sier forskerne.

- Men det trengs flere studier av ulike typer solhattdråper og forskjellige doseringer, før vi er sikre på om middelet kan ha noen virkning.

Dermed kan det altså se ut til at vi er tilbake der vi startet: Det finnes faktisk ikke noe som kurerer forkjølelse, så det er bare å hoppe til køys og lide seg gjennom. Hundringsen kan du heller bruke på hodepinetabletter, tegneserier og ingefærøl. Det hjelper i hvert fall på humøret.

Referanser:

Rapporten ble publisert i JAMA, Journal of the American Medical Association, 2. desember 2003.

Powered by Labrador CMS