Marihuana skader sæden

I fin form etter en god rev? Tilstanden nede i pungen er ikke like lystig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Og da er det ikke pengepungen vi snakker om. En ny amerikansk undersøkelse viser nemlig at menn som regelmessig røyker marihuana har mye mindre sædvæske og færre sædceller enn gjennomsnittet.

Rumpetrollene som fremdeles spreller rundt der nede, er rene amatørene. Når startskuddet går, skyter de ut i 120, men er fullstendig pumpa før de har rundet livmorhalsen.

Påvirket

Det virksomme stoffet i marihuanaen heter THC, og tidligere eksperimenter har vist at sædcellene har reseptorer hvor forbindelsen setter seg fast. Sædceller som fikk en god porsjon THC i laboratorieforsøk, la seg til underlige svømmeteknikker, og hadde problemer med å feste seg til eggene.

Og nå har forskere fra Buffalo University altså undersøkt sædkvaliteten til 22 menn som gjennomsnittlig hadde røkt marihuana 14 ganger i uka i over fem år. Den var som sagt ikke helt god.

- Timinga var helt feil, og sædcellene vil være utbrente før de når fram til egget, sier dr Lani Burkman som leder prosjektet. Vi vet ikke helt hvorfor, men tipper THC enten forstyrrer timinga direkte eller hindrer mekanismene som luker ut dårlig sæd.

Varige mén?

Gå nå endelig ikke i fella og tro at marihuanaen virker som prevensjon. Det er massevis av dophuer som blir fedre, konstaterer Dr. Burkman. Men sjansene reduseres, og er sædkvaliteten litt tvilsom i utgangspunktet, kan det gå dårlig.

Forskerne vil heller ikke love at tilstandene i skrotumregionen blir særlig mye bedre etter at man har lagt pipa på hylla.

- Vi vet for lite om dette, men kan ikke si at alt kommer til å bli bra igjen, sier Burkman, og understreker at THC lagres i kroppsfettet i lang tid.

Referanse:

Resultatene ble presentert på the annual meeting of the American Society of Reproductive Medicine i San Antonio, mandag 13. oktober, 2003

Lenke:

BBC: Marijuana smoking damages sperm
University of Buffalo

Powered by Labrador CMS