Vindrikkere velger sunnere matvarer

Folk som kjøper vin legger samtidig sunnere mat i handlekurven enn folk som foretrekker øl, viser en ny dansk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her i landet må vi nøye oss med å handle øl sammen med matvarer. Men hos vårt nabofolk i sør er det som kjent annerledes, med sterkere saker i supermarkedets hyller.

Nå har forskere fra Statens Institut for Folkesundhed i København sett nærmere på sammenhengen mellom folks alkoholvalg og hvor sunne matvarer de samtidig handler i dagligvarebutikken.

Forskerne fant at de som kjøpte vin (og sannsynligvis drakk den), også kjøpte mer frukt og grønt, fjærfekjøtt, oliven, matolje, mager ost og melk enn ølkjøpere.

Ølkjøperne foretrakk i større grad ferdigretter, kjøttpålegg, sukker, potetgull, svine- og lammekjøtt, smør, sauser og brus.

"Personer som foretrekker øl fremfor vin velger i mindre grad de sunneste matvarene, ifølge en dansk studie."

Den danske studien er publisert i British Medical Journal. Studien antyder videre at vindrikkere, sett på bakgrunn av innkjøpene, har et sunnere kosthold.

I forskernes undersøkelser inngår 3,5 millioner tilfeldige transaksjoner der folk har kjøpt mat og øl eller vin.

Som grunnlag for studien hadde forskerne 98 butikker i to store danske supermarkedkjeder, i perioden september 2002 til februar 2003.

Funnene støtter opp under tidligere forskningsarbeider fra USA, Frankrike og Danmark, som har vist at vindrikkere har en tendens til å spise mer av mat som fisk, frukt og grønnsaker enn de som foretrekker andre alkoholholdige drikker.

Powered by Labrador CMS