Øl mot hjerneskader

Britiske vitenskapsfolk foreslår nå at øyrikets bryggerier skal begynne å medisinere ølet ved å tilsette vitaminer. Hensikten er å forebygge hjerneskader blant altfor tørste pubgjester.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selvstyreregjeringen i Skottland er alvorlig interessert i forslaget, skrev London-avisen The Guardian mandag. Skotske ministre skal ha bedt om nærmere opplysninger for å vurdere om slik “medisinering” er praktisk og økonomisk mulig så vel som etisk forsvarlig.

Men forslaget om å blande ut ølet med medisinske preparater vil ventelig møte sterk motstand over hele Storbritannia, spådde The Guardian. Mange mener at hvis bryggeriene begynner å blande b-vitaminstoffet tiamin i ølet, vil det i seg selv undergrave budskapet at det beste virkemiddel mot alkoholskader er å drikke med måte, eller ikke i det hele tatt.

Naturlig

Tiamin, også kalt vitamin B1, opptrer naturlig i kornprodukter, soyabønner, magert kjøtt - spesielt svinekjøtt - meieriprodukter, egg og frukt. Mangel på tiamin kan føre til hodepine, tretthet, balanseproblemer, generell forvirring og i alvorlige tilfelle også spisevegring. Mangel på tiamin regnes som en utløsende årsak til det såkalte Wernickes syndrom.

Alkoholikere er spesielt utsatt for denne hjernelidelsen, som blant annet gir seg utslag i redusert hukommelse og som kan bekjempes med tiamin. Hvis pasienten ikke får slik behandling, risikerer vedkommende å utvikle Korsakoffs syndrom, som er en følge av at kroppen stadig forgiftes med alkohol og som regnes som et sluttstadium i alkoholismen.

I Australia har leger og politikere lenge drøftet muligheten for å tilsette tiamin til alkoholholdige drikkevarer. Men enkelte vitenskapsfolk er skeptiske til om dette er en farbar vei å gå, og forslaget møter også motstand blant britiske forbrukere.

Lei av storebror

Briter med et normalt, moderat alkoholforbruk klager over ny og uønsket innblanding fra “storebror stat”. De sier de er utmerket godt i stand til å passe på seg selv og peker på at de i flere tiår har kjempet mot bryggerienes forsøk på å spe ut ølet med kjemikalier, og for å beholde ekte øl brygget på gammelmåten og uten tilsetninger,

Motsetningen er dermed den klassiske man kjenner fra alkoholdebatter i mange land: Skal hensikten - større edruskap og dermed bedre folkehelse - hellige middelet, som i dette tilfelle er tukling med godt, gammeldags øl?

Den skotske alkoholterapeuten Jonathan Chick mener ifølge mandagens Guardian at svaret må bli ja. Han peker på at Wernicke- og Korsakoff-syndromene rammer stadig yngre mennesker, fordi britene alkoholdebuterer stadig tidligere.

(NTB)

Powered by Labrador CMS