Robotfysioterapi hjelper slagpasienter

For slagpasienter med nedsatt førlighet i en arm kan trening med robot øke bevegeligheten og hindre skader.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved slag kan den ene halvdelen av kroppen bli lam, med bevegelse og førlighet som varierer fra pasient til pasient. Riktig gjenopptrening kan øke førligheten.

Nå viser ny forskning fra Japan at fysioterapi, der en robot beveger skulderen og armen til pasienten, kan øke førligheten hos slagrammete, sammen med vanlig fysioterapi.

Pasienter som trente med slike roboter i tillegg til vanlig fysioterapi, scoret betydelig høyere på tester over bevegelse og motorikk i skulder, albue og underarm enn slagrammete som hadde fått vanlig fysioterapi og øvelser for egentrening.

Fysioterapiroboten kan hjelpe ved slag. (Foto: Motorika-ReoTherapy)

- En kombinasjon av trening med robot og vanlig fysioterapi kan være nøkkelen til en vellykket gjenopptrening av førligheten etter slag, sier Dr. Kayoko Takahashi ved Kitasato Universitetssykehus i Kanagawa i Japan. Han har ledet den nye forskningen.

Fleksible treningsmønstre og treningsgrader

Undersøkelsen omfattet 60 slagpasienter som var lammet på den ene siden av kroppen. De ble behandlet på seks ulike steder rundt om i Japan. Gjennomsnittsalderen på pasientene var 65 år, og de hadde hatt slag fra fire til åtte uker før behandlingen startet.

Samtlige pasienter fikk vanlig gjenopptrening av fysioterapeut. I tillegg trente halve gruppen med en robot i 40 minutter seks dager i uken.

Disse slagpasientene hadde armen på en plattform, som roboten beveget i forhåndsprogrammerte treningsmønstre. Plattformen hadde fem ulike bevegelsesmønstre, som for eksempel å strekke armen etter noe foran pasienten.

Roboten hadde også fem ulike nivåer av assistanse, fra at roboten beveget armen helt alene til at pasienten beveget armen selv.

Den andre halvdelen av gruppen trente like ofte og lenge som de som trente med robot, men brukte istedet et selvtreningsprogram der de strakk armen og utførte både passive og aktive øvelser.

En fysioterapeut i robotform

Kayoko Takahashi

Ifølge Dr. Takahashi øker trening med roboter kvaliteten på behandlingstilbudet betraktelig.

Roboter kan nemlig utføre repetitive treningsbevegelser igjen og igjen, på den helt riktige måten, uten å bli sliten eller endre bevegelsen.

- Siden det å gjenta treningsøvelser flere ganger er helt essensielt i fysioterapi, men fysioterapeuter kanskje ikke kan trene så mye med pasienter som ønskelig, og trening på egenhånd kan gi skader om de ikke utføres riktig, kan roboter bli et viktig verktøy i rehabiliteringen etter slag, sier forskeren.

Best ved minst førlighet

Den nye undersøkelsen viser også at robotfysioterapi kan være best for de slagpasientene som har minst førlighet, det vil si de som hovedsakelig har refleksbevegelser og ikke kan bevege armen bevisst.

Pasienter som har høy grad av førlighet kan lettere utføre treningsøvelser på egenhånd.

- Det trengs ytterligere undersøkelser med større grupper av pasienter for å analysere effekten av trening med roboter i detalj, sier Takahashi.

De nye forskningsresultatene ble presentert av den amerikanske Slagforeningen (American Stroke Association).

Det finnes også fysioterapiroboter for gjenopptrening av bein, gange og balanse. (Foto: Motorika-ReoTherapy)

Kommersielt tilgjengelig

De japanske forskerne brukte en kommersielt tilgjengelig robot som er spesielt laget for gjenopptrening av nerver og muskler ved skader i overkropp og arm. Roboten er liten og flyttbar, og kan lett brukes av flere pasienter på samme institusjon.

Det finnes også liknende roboter for gjenopptrening av hofter og bein av både voksne og barn. Treningsrobotene kommer med ulike funksjonsmodi, spill og tilbakemeldinger for mer effektiv og lystbetont trening.

Håvard Østerås, studieleder og førstelektor ved fysioterapeututdanningen i Trondheim, har brukt en annen type maskin til testing av muskelstyrke på pasienter.

- Selv om noen forskningsresultater er gode, kreves det betydelig mer forskning og empiri for å gå videre med robotfysioterapi, ikke minst på grunn av den høye prisen på slike roboter og av hensyn til økonomiske prioriteringer, sier Østerås.

Powered by Labrador CMS