Kritiseres for vaksinehype

Nytt HIV-vaksinefunn ble framstilt som et gjennombrudd og en milepæl på feltet. Nå fyrer kritikere løs, mens vaksinegåten fortsatt står uløst.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Får verden noen gang oppleve en effektiv vaksine mot HIV, det dødelige viruset som forskere og eksperter har slåss mot i over 25 år? 

Det er det store spørsmålet. Stadige framskritt gjør at forskere ennå svarer et håpefullt “ja”. Men når (og om) en slik vaksine kommer, vet ingen.

“Milepæl”, “gjennombrudd”

Den nye vaksinestudien fra september ble presentert som en ”milepæl innen forskningen på vaksiner mot HIV”, av førsteforfatter Supachai Rerks-Ngarm fra Thai Ministry of Public Health, ifølge Nature News.

Den er også blitt omtalt som et gjennombrudd, men per i dag tyder svært lite på at vaksinen kan representere det virkelig store gjennombruddet, snarere et lite et på veien mot målet. 

Kombinasjonen av løftrike beskrivelser fra forskere, studiens økonomiske støttespillere og medias tittelbruk, bidro til å skape et førsteinntrykk av en effektiv vaksine.

Samtidig siterer Nature News en forsker, med løfte om anonymitet, på at HIV-vaksinemiljøet nærmest er desperat etter positve resultater.

Redusert med en tredel

Det resultatene av den nye studien faktisk viser, er at vaksinen kun reduserer risikoen for infeksjon med en tredel. Vanligvis kan man akseptere en vaksine som god nok først når den gir en beskytte på 80 prosent eller mer.

Forskerne vet heller ikke sikkert hva som er forklaringen på at vaksinen gav en viss beskyttende effekt.

- Ingen ville vurdere å lisensiere en vaksine som er 30 prosent effektiv. Man må ta sikte på minst 70-80 prosent, sier Adriano Boasso, forsker ved Imperial College London til Nature News.

Det er altså ikke merkelig at en del forskere er skeptiske til at beskrivelser som ”milepæl” og ”gjennombrudd” er tatt i bruk i forbindelse med offentliggjøringen av resultatene. Studien er publisert i New England Journal of Medicine.

- Fordi man har en historie som er svært tynn hva angår effektivt beskyttende virkemidler mot HIV-viruset, så hopper HIV-forskningsmiljøet på dette, sier Peter Smith, epidemiolog ved London School of Hygiene & Tropical Medicine.

- Det er ikke mye dokumentasjon å lese av de nye dataene på at vaksinen overhodet beskytter mot hiv, mener han videre overfor Nature News.

To doser i kombinasjon

Vaksinen som vekket håpet, består av to eldre typer vaksinedoser som hver for seg ikke har vært spesielt vellykkede.

Men i kombinasjon ga de altså en viss beskyttelse i de nye forsøkene, som ble ledet av Rerks-Ngarm, hjemmehørende ved Thai Ministry of Public Health’s Department of Disease Control.

Forsøket var designet slik at man skulle undersøke andelen i hver av gruppene som ble HIV-smittet, og dessuten studere virusmengden i blodet til de som ble infisert av viruset.

Men; man lyktes ikke med å påvise noen forskjeller i mengden virus mellom de to gruppene i studien.

Flere enn 16 000 hiv-negative menn og kvinner I alderen 18-30 år deltok. Blant de 8 197 som fikk vaksinen, ble 51 personer rammet av infeksjon, mens antallet i gruppen for de som ikke fikk ekte vare, var 74.

- Vaksine kan være mulig

Smitterisikoen var helt nøyaktig 31 prosent lavere for de som fikk den ekte vaksinen.

Det forhindret ikke at over 1 000 forskere på konferansen AIDS Vaccine 2009 i Paris  applauderte kraftig for vaksineforsøket, det største for hiv-vaksine noen sinne.

Og det er jo grunn til et visst håp og nøktern optimisme, selv om forskerne ikke vet hvorfor beskyttelsen oppstod, og det faktum at den var ganske beskjeden.

- Uansett er den thailandske studien et første bevis på vaksinebeskyttelse hos mennesker, sier HIV-vaksineforsker Dan Barouch ved Harvard University til Nature. 

- Forsøket antyder at det kan være mulig å lage en vaksine.

Les mer:

Nature News: Jury still out on HIV vaccine results

Nature News: HIV vaccine trial under fire

Nature News: Vaccine protects against HIV virus

Referanse:

Vaccination with ALVAC and AIDSVAX to Prevent HIV-1 Infection in Thailand
. Supachai Rerks-Ngarm, et al. New England Journal of Medicine, 20. oktober 2009. 10.1056/NEJMoa0908492

Powered by Labrador CMS