Helt til høyre i bildet står Arne Domnérus, en svensk musiker som lagde en jazzversjon av Norges nasjonalsang. Den ble forbudt i Norge. Men hvorfor? (Foto: Orkesterjournalen/Wikimedia commons)

Podcast: Hvorfor blir musikk sensurert?

I 1977 ble en svensk jazzversjon av «Ja, vi elsker» forbudt i Norge. Hva er det egentlig som gjør at et musikkstykke blir fjernet fra offentligheten? Det forsøker musikkprofessor Jan Sverre Knudsen å svare på i denne podcasten.

Musikken er følelsenes språk og kan oppfordre oss mennesker til handling. Dette er kanskje én av grunnene til at sensur av takt og tone med tilhørende tekst fortsatt er utbredt innenfor alle kulturer.

Så hvor går grensen mellom kunstnerisk frihet, ytringsfrihet og krenkelser? Skal musikere bedrive selvsensur for å skåne andre?

Det forsøker professor i musikkvitenskap og musikkpedagogikk ved HiOA, Jan Sverre Knudsen, å svare på i denne podcasten.

Her får vi servert eksempler på låter som har blitt fjernet fra offentligheten i både inn- og utland – akkompagnert av tankevekkende historier: I 1977 ble Arne Domnérus’ jazzversjon av Norges nasjonalsang stanset, i 2011 ble Rami Essam fengslet for sin protestlåt mot Mubarak og i 2012 fikk søstrene Vahdat de Iranske myndighetene på nakken på grunn av sang i det offentlige rom. 

 

Powered by Labrador CMS