En regnværsdag kan gjøre at mange dropper joggeturen, men kan det være bedre å løpe når det regner? (Illustrasjonsfoto: LMproduction / Shutterstock / NTB scanpix)

Spør en forsker: Er det sunnere å løpe i regnvær?

En leser vil vite om det er bedre for helsa å løpe i regnvær hvis man bor i en storby. En professor kommer med svaret og oppfordrer alle til å sjekke forurensningsnivået før de trener utendørs.

Steffen Just bor på Frederiksberg i København og sitter foran datamaskinen det meste av dagen.

Derfor elsker han å knyte på seg joggeskoene og løpe en tur rundt Sjøene, tre menneskeskapte innsjøer midt i København, akkurat som tusenvis av andre mosjonister.

Han har imidlertid lest mange artikler om at det kan være veldig usunt å løpe rundt i all eksosen i sentrum av København – spesielt omkring Sjøene. Derfor har han skrevet til oss.

«For ikke lenge siden løp jeg en tur mens det regnet, og det var som om luften føltes renere. Betyr det at det er sunnere å løpe i regnvær? Kan regn være med på å fjerne gassene fra eksosen?» skriver Steffen.

Det spørsmålet har vi sendt videre til Jørgen Brandt, som er professor og seksjonsleder ved Institut for Miljøvidenskab – Atmosfærisk modellering ved Aarhus Universitet i Danmark.

Jørgen Brandt er ekspert på forurensning, og han er enig i at det er gunstig å løpe når det regner.

– Det korte svaret er et klart ja. Både i byen og på landet er luften alltid mindre forurenset når det regner. Det skjer raskt, og allerede etter 10 minutters regnvær kan det være veldig stor forskjell i nivåene av luftforurensning, sier Brandt.

Partikler forsvinner i regnværet

Ifølge professoren tar regnet seg av en del av partikkelforurensningen.

– Det er spesielt den skadelige partikkelforurensningen regnet fjerner. Disse partiklene kommer blant annet fra lokale kilder som trafikk og vedovner. En stor del kommer også langveis fra og kan bli transportert med vinden fra kilder flere tusen kilometer unna, forklarer Brandt.

Partiklene blir de nærmest slått i bakken av regnet. Deretter forsvinner de ned i kloakken.

Gasser kan også bli sugd opp av regndråpene, men det skjer ikke så raskt. Derfor betyr ikke regnvær så mye for konsentrasjonene av gasser.

– Det dreier seg for eksempel om gassen ozon, som er gunstig høyt oppe i atmosfæren, men skadelig nede ved jordoverflaten. Det ikke så mye ozon når det regner, for det kreves sollys for å danne det, forteller Brandt.

Alltid sunnere å løpe enn å la være

Man kan jo spørre seg om det spiller noen rolle om vi trener eller bare lever i de giftige gassene og partiklene.

Det gjør det, ifølge Jørgen Brandt, for når du trener, trekker du pusten dypere ned i lungene, og da kan de skadelige partiklene gjøre større skade.

Men det betyr ikke at du bør la være å trene hvis det – mot formodning – skulle bli en lang periode uten regnvær i København.

– Forskning viser at det er bedre å trene i forurenset luft enn å la være å trene. Helsefordelene ved å trene veier opp for de negative effektene, forteller Brandt.

Disse studiene kan du lese om her og her.

Dra ut av byen for å løpe

Ifølge professoren kan det være en god idé å dra ut av byen for å trene.

– Men det er jo et lite dilemma. Du bør i hvert fall ta toget, slik at du ikke forurenser for de andre som skal trene, ler Brandt.

Det kan også være en idé å tenke over hvor du løper.

Vindretningen avgjør

Ifølge Jørgen Brandt har vinden stor betydning for hvor det er mest forurenset.

Det er mulig å se på vindretningen for å finne ut hvor det er mest forurenset.

Det kan nemlig være ti ganger så mye forurensning på den ene siden av gata.

– Kommer vinden fra vest, er den østlige siden av gata minst forurenset. Det gjelder å holde seg på den motsatte siden av gata i forhold til vindretningen over hustakene, sier Brandt.

Kilder:

Fisher, J.E. (m.fl) Physical Activity, Air Pollution and the Risk of Asthma and Chronic Obstructive – Pulmonary Disease, Blue, 194 (7), 855–865.» ATS (2016), doi: 10.1164/rccm. 201510-2036OC

Andersen, Z.J. (m.fl) «A Study of the Combined Effects of Physical Activity and Air Pollution on Mortality in Elderly Urban Residents: The Danish Diet, Cancer, and Health Cohort.»Environmental Health Perspective 123 (6), 557–563. EHP (2015), doi: 10.1289/ehp. 1408698

Powered by Labrador CMS