En sort enkehann prøver å nærme seg en hunn for parring. Det er vanligvis en dødelig aktivitet for hannen.

Dette trikset bruker sort enke-hanner for å overleve parringen

Blant edderkopper er det vanlig at hunnen spiser hannen etter formering, men noen hanner har funnet på noe smart for å unngå dette.

7.10 2016 04:00

Edderkopper er kjent for kannibalisme. Hunnene hos mange arter pleier å drepe hannene, under eller etter formering. Deretter spiser de maken for å få ekstra næring til å fø opp ungene. Noen hunner lar til og med barna suge henne tom for blod etter klekking.

Noen forskere har funnet ut at sort enke-hanner har et triks for å unngå å bli spist. Istedenfor å parre seg med en voksen hunn så befrukter de unge hunner, men ikke på vanlig måte.

– Vi viser at disse hannene kan øke reproduktiv suksess ved å parre med umodne hunner etter å ha spiddet hunnens skall for å komme til hennes nyutviklede organer for spermielagring, skriver Daniela Biaggio, en av forskerne bak studien.

Én av tre hunner blir spiddet

2-3 dager før siste hamskifte har edderkopphunner helt ferdige organer til spermielaging. Alt hannen trenger er altså å komme til denne for å legge igjen spermier der.

Det gjør de ved å bruke huggtennene sine til å spidde den unge hunnen på akkurat rett sted på magen så han kan parre dette området. Denne spermen vil hunnen så lagre helt til hun selv blir kjønnsmoden, og da får hun avkom med hannen som selv ofte slipper å bli mat til den unge hunnen.

Forskerne fant i et eksperiment ut at én av tre unge hunner som de dissekerte allerede var parret.

De fant også at hannene som skulle prøve seg på yngre hunner brukte mye mindre tid på å vinne hunnen over. Når hanner skulle prøve seg på voksne hunner så brukte de lang tid på å lage vibrasjonssignaler i nettet til hunnen, men hos de unge hunnene gikk hannene rett bort for å parre dem.

Kan slippe å bli spist

Hunnene som var inseminert før de ble kjønnsmodne fikk like mange avkom som de som først ble inseminert som voksne.

For hannene er det mye å vinne. I tillegg til at de kan slippe å bli spist, som gir dem muligheten til å parre flere hunner, har de høyere sannsynlighet for å få avkom, siden det ofte er den første spermien til å komme inn som fertiliserer eggene.

Forskerne foreslår at dette kanskje kan være en vanlig befruktning hos leddyr hvor hanner har tilgang til yngre hunner, selv om det til nå har vært uoppdaget.

Referanse:

M. Daniela Biaggio, Iara Sandomirsky, Yael Lubin, Ally R. Harari, Maydianne C. B. Andrade. Copulation with immature females increases male fitness in cannibalistic widow spiders. The Royal Society Publishing | Biology Letters, september 2016. Doi: 10.1098/rsbl.2016.0516  Sammendrag

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Øyvind Pedersens flokk med alkefugler og en hjort på Hitra fotografert av Bernt Østhus er blant naturbildene som får hederlig omtale i Sony World Photography Awards.

Laboratoriemus som blir plukket opp etter halen, blir redde og klarer ikke jobben sin. Forskere tror de har funnet en løsning på problemet.