Munch-museet på Tøyen i Oslo.

Vil ha mediemuseum på Tøyen

Når Munch-museet flytter fra Tøyen til Bjørvika, bør de gamle lokalene tas i bruk som mediemuseum for å vise hvor viktig mediene er for folk, mener medieprofessor.

29.3 2016 10:27

– Et moderne, interaktivt, spennende mediemuseum, fylt av opplevelser. Det mangler Norge. Nå som Munch flytter ut fra museet på Tøyen, har vi en gyllen anledning til å skape et museum der som viser fram de ulike medienes særpreg og forklarer hvor viktige de er og har vært, for våre individuelle liv og for samfunnet, sier Henrik G. Bastiansen til Dagsavisen.

Han sier han ser for seg en større dugnad der blant annet alle medieorganisasjoner, forskningsmiljøet, Nasjonalbiblioteket, Fritt Ord og Telenor deltar.

Professoren ser et historisk poeng i å legge et mediemuseum nettopp på Tøyen.

– Munch-museet er bygget for filmpenger. Oslo kinematografer var kommunalt eid, og overskuddet fra kinodriften inngikk i kulturbudsjettet, hvor Oslo kommune hentet penger til byggingen av Munch-museet på sekstitallet. Nå kunne det gis tilbake til mediene i vid forstand, mener Bastiansen.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Statped

– Målet må vere at barn får den hjelpa og støtta dei treng, men at dei merker minst mogleg til tiltaka, seier forskar. 

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Symptomer som hukommelsessvikt kan ha flere årsaker enn de typiske sykdommene vi forbinder med demens.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

Rørsangere på Malta har kjapt tilpasset seg et varmere klima og får flere unger. Dette er viktig for bevaring av naturområder også i Norge, sier Miljødirektoratet.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Brukerne klumper seg sammen rundt noen nyhetskilder. Sosiale medier kan gi oss et snevert bilde av virkeligheten, mener forskere.

Dramaserien «Skam» bruker et av de eldste triksene i boken og utelater foreldre og andre voksne. I stedet spiller selve serien rollen som den voksne som gir ungdommene råd og viser hva som er greit.