Munch-museet på Tøyen i Oslo.

Vil ha mediemuseum på Tøyen

Når Munch-museet flytter fra Tøyen til Bjørvika, bør de gamle lokalene tas i bruk som mediemuseum for å vise hvor viktig mediene er for folk, mener medieprofessor.

29.3 2016 10:27

– Et moderne, interaktivt, spennende mediemuseum, fylt av opplevelser. Det mangler Norge. Nå som Munch flytter ut fra museet på Tøyen, har vi en gyllen anledning til å skape et museum der som viser fram de ulike medienes særpreg og forklarer hvor viktige de er og har vært, for våre individuelle liv og for samfunnet, sier Henrik G. Bastiansen til Dagsavisen.

Han sier han ser for seg en større dugnad der blant annet alle medieorganisasjoner, forskningsmiljøet, Nasjonalbiblioteket, Fritt Ord og Telenor deltar.

Professoren ser et historisk poeng i å legge et mediemuseum nettopp på Tøyen.

– Munch-museet er bygget for filmpenger. Oslo kinematografer var kommunalt eid, og overskuddet fra kinodriften inngikk i kulturbudsjettet, hvor Oslo kommune hentet penger til byggingen av Munch-museet på sekstitallet. Nå kunne det gis tilbake til mediene i vid forstand, mener Bastiansen.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

NTNU

Millioner av dødsfall i verden kunne ha vært unngått hvert år, hvis folk hadde spist store mengder frukt og grønt, viser en ny, omfattende studie. Og man bør kanskje spise enda mer enn dagens anbefalinger om «fem om dagen» for å få størst effekt.

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Det blir ikke noe grønt skifte uten at jussen også endrer seg, mener forsker. Her er syv måter den kan bidra til bedre miljø.

Statped

Tegnspråk ligner mer på kinesisk enn på norsk. Det betyr at de som bruker begge, må forholde seg til to svært forskjellige språk. Hvordan påvirker det hjernen?

Saker fra våre eiere

NTNU

En tanke er en tanke. Den gjenspeiler ikke virkeligheten. Å lære seg å gruble mindre, har stor effekt for pasienter med depressive symptomer, viser ny forskning

NTNU

Vi tror kanskje at isbjørnangrep er den største faren på Svalbard. Men snøskred tar flere liv enn det bjørnen gjør. Snøskredforskere og teknologer jobber med å finne løsninger på problemet.

Handelshøyskolen BI

Terror er væpnet propaganda og er sjelden eller aldri er en trussel mot stater, hevder professor.

Forskeren forteller:

Et gatekunstverk kan ha like stor betydning som et fredet kulturminne.