En nattsvermer prøver å suge nektar fra en kunstig blomst i laboratoriet. (Foto: Rob Felt/Georgia Tech)

Se nattsvermerens ekstreme kroppskontroll og nattsyn

Svermeren sakker sin egen oppfatning for å se om natten.

Nattsvermere er nok ikke særlig intelligente, i vår forståelse av begrepet. Den har en knøttliten hjerne i forhold til kroppsstørrelsen.

Nattsvermere er en sommerfuglvariant og suger nektar fra blomster om kvelden mens det er veldig dårlige lysforhold. Samtidig må svermeren klare å holde kroppen svevende og stabil i luften, mens den suger nektar fra blomster som svaier i vinden.

Alt dette skjer mens det er mørkt, og en amerikansk forskergruppe ville undersøke hvordan lysforholdene påvirker nattsvermerens evne til å suge nektar fra blomster.

For å undersøke nattsvermernes spesielle evner, satte forskerne opp et sinnrikt eksperiment.

3D-blomster

Ved hjelp av 3D-printede blomster kunne forskerne teste ut nattsvermernes ferdigheter i et laboratorium.

De kunstige blomstene har små nektarflasker som svermerne kan suge fra. Dette er den eneste maten disse insektene spiser.

Forskerne kunne dermed styre blomstenes svaing for å simulere vind ute i naturen. De kunne også styre lysforholdene. Du kan se video fra eksperimentet under.

Mer lysfølsomhet

Forskerne ville teste hvordan lysforholdene påvirket svermerens bevegelser. Fasettøynene til insektet har en pupill-variant som kan gjøre øynene ekstremt lysfølsomme, skriver forskerne i artikkelen som er publisert i Science.

Denne øyemekanismen slår inn når det er veldig lite lys, og kan sende lys fra mange enkeltfasetter i øynene til én enkelt fotoreseptor. Dermed blir lysfølsomheten forsterket.

Men som med så mye annet i livet, kommer denne egenskapen med en kostnad. Teorien sier at insektene blir dårligere på å oppfatte bevegelse når øyekapasiteten går med på å få med seg alt lyset.

Dette ville forskerne teste ut i en serie eksperimenter. De hevder også at denne kunnskapen kan bidra til å lage selvgående, bittesmå roboter med velutviklede synssystemer som fungerer i mange forskjellige lysforhold.

Mye treigere

Nattsvermeren fikk lov til å suge så mye nektar den bare klarte, i lyset og i mørket.

Og forskerne fant det de lette etter: Mens det var mørkt, bevegde svermeren seg 17 prosent saktere sammenlignet med i vanlig dagslys.

Forskerne undersøkte også hvor godt svermerne klarte å sveve i luften og følge blomstens bevegelser. De fant at sommerfuglene sleit med å følge blomstene hvis de svingte mer enn 1,7 ganger i sekundet.

Dette viste seg å være et slags magisk tall for nattsvermeren. Forskerne undersøkte mange av svermernes favorittblomster ute i naturen, og det viste seg at 94 prosent av blomstene svaiet under 1,7 ganger i sekundet i forskjellige vindforhold.

Forskerne mener dette er klare tegn på at nattsvermeren har vært gjennom en veldig spesialisert utvikling, og er nøye tilpasset både plantene og lysforholdene den lever under.

Vi får se om denne kunnskapen kan brukes til å lage mer effektive insektroboter. Insekter har allerede inspirert en rekke forskjellige roboter, form eksempel denne lille varianten som fortsetter å fly, selv om den krasjer med ting i omgivelsene.

Disse små robotene bygger tårn og pyramider helt på egen hånd, og forskerne hentet mye inspirasjon fra termitter da de ble laget.

Referanser:

Simon Sponberg mfl: Luminance-dependent visual processing enables moth flight in low light. Science, juni 2015. DOI: 10.1126/science.aaa3042. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS