En 25-30 år gammel begravd kvinne i en fransk hule. Hun skal ha levd for rundt 3000 år siden. (Foto: CM Dixon/Heritage)

Vi var bedre til beins for 30 000 år siden

Europeiske skjeletter har blitt dårligere, men den negative utviklingen kan ha stoppet for 2000 år siden.

Moderne mennesker sitter mye mer stille enn våre forfedre. For titusener av år siden måtte folk kjempe for maten sin. I det moderne, matproduserende samfunnet har de fleste av oss helt andre problemer.

En amerikansk og europeisk forskergruppe ville se hvordan skjelettene våre har blitt påvirket av samfunnsutviklingen over titusenvis av år.

Forskerne fant at jordbrukslivet og mindre fysisk bevegelse i hverdagen sannsynligvis var den største årsaken til at vi har fått dårligere bein.

Mange, gamle bein

Forskerne har undersøkt nesten 2000 skjeletter fra forskjellige deler av Europa. De eldste beina er 33 000 år gamle, mens de ferskeste er fra 1900-tallet.

Jo mer du bruker beina, jo sterkere vil knoklene bli. Mye løping, løfting og gåing vil føre til at knoklene legger på seg mer kalsium og blir sterkere. Forskerne så hovedsakelig på to av de store knoklene i beina og en av arm-knoklene.

– Armknoklene blir ikke påvirket av løping, så hvis armene også har blitt dårligere, kan det kanskje spores tilbake til forskjellige dietter eller noe annet, sier Christopher Ruff i en pressemelding. Han er forsker ved Johns Hopkins University School of Medicine.

Forskerne fant at beinknoklene begynte å bli svakere for rundt 7000 år siden. Denne utviklingen fortsatte helt fram til romertiden, for rundt 2500 år siden. Jordbruk ble mer og mer utbredt på den samme tiden.

Bildet viser tverrsnitt av et typisk 10 000-år gammelt hoftebein til venstre, og et hoftebein fra tidlig middelalder til høyre. Legg merke til at middelalderbeinet er spinklere. (Foto: Ruff)

Armknoklene var omtrent like kraftige i hele perioden, så forskerne tror at mindre bevegelse er den viktigste årsaken til at beina har blitt dårligere.

Knokler fra middelalderen ligner mye på de vi har i dag, i hvert fall ifølge denne forskningen.

Jordbruket kan ha skylda

– Beina ble gradvis svakere etter hvert som jordbruk ble mer utviklet og utbredt, sier Ruff.

– Dette førte til en mer stillesittende livsstil for stadig flere mennesker, sammenlignet med det tidligere jeger og sanker-livet.

Siden beina våre har endret seg så lite over de siste par tusen årene, tror forskerne at skiftet til jordbrukssamfunnet har skylda for dårligere bein. Bylivet, diettendringer og mekanisering av samfunnet har hatt mindre å si for knoklene våre, tror forskerne.

De mener også det er mulig for unge folk å få nesten like sterke bein som våre forfedre. De må bare gå veldig mye og bruke beina på en annen måte enn de fleste gjør i dag.

Forskningen var et samarbeid mellom mange forskjellige europeiske institusjoner, og forskerne har reist rundt med en røntgenmaskin til museer over hele Europa for å undersøke gamle bein.

Referanse:

Christopher B. Ruff mfl: Gradual decline in mobility with the adoption of food production in Europe. PNAS. Mai, 2015. DOI:10.1073/pnas.1502932112. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS