- Vi vet rett og slett ikke nok om helsa til folk rundt omkring i verden. Studier av dødelighet og forventet levealder går ikke inn i generelle levekår og dypere sosiale og økonomiske betingelser for helse, sier Geir Arild Espnes. På bildet setter en sykepleier Ebola-vaksine på en mann som er med i et forsøksprogram på Redemption Hospital i New Kru Town i Liberia. (Foto: Epa/scanpix)

Nytt fra akademia: Slik kan Norge bli best på global helse

Helsa til folk over hele verden avhenger av så mange ulike ting at fagfolk må jobbe på tvers av faggrenser. Nå er 22 europeiske land, USA og Sør-Afrika med i en stor helseundersøkelse som drives fra Norge.

Forskere foreslår at Norge oppretter et tverrfaglig senter for global helse for å løse framtidas utfordringer.

– Vi må tenke helhetlig om Norge skal være verdensledende på området global helse. Et tverrfaglig senter i Norge er derfor helt nødvendig.

Det er konklusjonen til professorene Geir Arild Espnes og Terje A. Eikemo fra NTNU og Kim Noguera Gabrielli fra Unicef Norge.

NTNU og Unicef Norge samarbeider allerede for å se nærmere på verdens helseutfordringer. NTNUs medisinske og samfunnsvitenskapelige miljøer er med for å videreutvikle den norske bistandssatsingen.

– NTNUs forskning og Unicefs erfaring fra felt er en kraftfull kombinasjon, heter det i et innspill NTNU har sendt til Utenriksdepartementet.

Regjeringen ved Utenriksdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet har bedt universiteter og høyskoler om å komme med ambisiøse, realistiske og målbare forslag til hvordan FNs mål om bærekraft kan løses. Det gjelder spesielt innenfor helse og utdanning. Nå har folk ved NTNU kommet med flere innspill.

Konferansen Visjon 2030 arrangeres i Trondheim i begynnelsen av mars. Her skal flere av forslagene presenteres.

–––––––––—

Les hele saken på gemini.no

Powered by Labrador CMS