Ektefeller og samboere er ofte usunne sammen. Men de kan også lettere enn andre få en sunn livsstil, om de gjør det sammen. Colourbox

Lettere å bli sunne sammen

Det er lettere for deg å gjøre sunne livsstilsvalg dersom om ektefellen eller samboeren din prøver det samme. 

Du har kanskje erfart det selv, men nå har også britiske forskere fått bekreftet det gjennom en studie av nesten 4000 par.

Forskerne har sett på røykevaner, fysisk aktivitet og kosthold.

Tidligere har forskning.no skrevet at kiloene har en tendens til å smyge seg på når man får seg kjæreste, men den nye studien viser altså at man kan utnytte den ømme alliansen til en felles sunnhetsskapende innsats. 

For det er et poeng at man må begynne et nytt og bedre liv sammen. Hvis partneren din er sunn fra før, er han ikke like nyttig å ha med seg i prosjektet, ifølge studien.

Klarte røykeslutt

Ett eksempel: Blant kvinnelige røykere i studien, klarte hele 50 prosent å slutte å røyke dersom partneren prøvde det samme.

Dersom partneren derimot var ikke-røyker, klarte bare 17 prosent å slutte med dampingen.

Og var partneren standhaftig røyker, klarte bare åtte prosent av kvinnene som prøvde å kutte ut sigarettene.

Et annet eksempel: Blant menn som var fysisk inaktive, klarte hele 67 prosent å forandre på dette dersom partneren forsøkte på det samme. Om lag 45 klarte det når partneren var fysisk aktiv fra før.

Vanskeligst var det likevel når partneren var inaktiv. Bare 29 prosent klarte da å bli fysisk aktive selv.

Likt for begge kjønn

Forskerne fant tilsvarende resultater både når det gjaldt å slutte å røyke, være mer fysisk aktiv og gå ned i vekt.

Og resultatene var nokså like for begge kjønn.

Å ha en ektefelle eller samboer som er sunn fra før, er altså betydelig mindre hjelpsomt for deg som vil bli sunn, enn å ha en partner som forsøker å nå målet sammen med deg.

Men aller vanskeligst er det om partneren fortsetter å leve usunt.

Alle deltagerne i denne studien var over 50 år, gifte eller samboende. Forskningen er del av en stor engelsk langtidsstudie på voksne og eldre kalt English Longitudinal Study of Ageing (ELSA).

To pensjonister går tur i Østmarka utenfor Oslo. (Illustrasjonsfoto: Espen Bratlie, Samfoto)

Nyttårsforsett

– Nå på nyåret er det mange som forsøker å kutte ut røyking, bli mer fysisk aktive eller gå ned i vekt.

­– Gjør du det sammen med partneren din, øker åpenbart sjansen for at du vil lykkes, sier Sarah Jackson, forsker i helseadferd ved University College London (UCL).

Forskerne mener at effekten av å få støtte av andre til å gjøre sunne livsstilsvalg også gjelder mellom venner.

Støtte fra andre er effektivt mener forskerne, enten det handler om å begynne å gå tur sammen, jogge sammen eller ta regelmessige turer i svømmehallen. Og altså om du vil slutte å røyke.

Referanse:

Sarah E. Jackson, Andrew Steptoe, Jane Wardle: The Influence of Partner’s Behavior on Health Behavior Change, JAMA Intern Med. Publisert på nettet 19. januar, 2015

Powered by Labrador CMS