– Å satse på forskning er å investere i en bedre fremtid, sier Forskningsrådets administrerende direktør, Arvid Hallén. Forskningsrådet foreslår en vekst på 1,1 milliarder kroner over statsbudsjettet for 2016. Nøkkelord for 2016-forslaget er bærekraft, innovasjon, EU og verdensledende fagmiljøer. (Foto: Sverre Jarild, Forskningsrådet)

Nytt fra akademia: Neste års forskningsprioriteringer og NTNU med vedlikeholdsetterslep

Her får du de viktigste nyhetene fra universitets- og høgskolesektoren fra uka som gikk.

Forskning

Norske forskningsprioriteringer i 2016

Forskningsrådet foreslår en vekst på 1,1 milliarder kroner over statsbudsjettet for 2016. Nøkkelord for 2016-forslaget er bærekraft, innovasjon, EU og verdensledende fagmiljøer.

Forskningsrådet

Fremtidens byer krever tverrfaglig samarbeid

Arkitektur, landskapsarkitektur, ingeniørkunst, materialkunnskap, byplanlegging og transportsystemer skal smelte sammen i fremtidens blågrønne byer.

Forskningsrådet

Forskningsrådet finansierer utprøving av Ebola-vaksine

Forskningsrådets program for global helse- og vaksinasjonsforskning (GLOBVAC) har på oppdrag fra Utenriksdepartementet og Norad vedtatt å delfinansiere et stort internasjonalt Ebola-vaksineutprøvingsprosjekt i Guinea.

Forskningsrådet

Har giret opp for å nå horisonten

– Vi er på rett vei, men er på langt nær fremme, sier Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén om arbeidet med norsk mobilisering til Horisont 2020.

Forskningsrådet

– Om jeg vil forske på tobakk, skal ikke jeg hindres i det

Er det etisk å forske på fortsatt oljeutvinning? På den andre siden: Hvor etisk er det å nekte forskerne å forske på hva de vil?

Universitetsavisa

Vi druknar i informasjon

Ein del forsking produserer no så mykje data at dei blir ein propp i forskingssystemet.

Forskerforum

Økonomi

Mottok ERC-stipend

To unge forskere ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo mottok denne måneden EUs prestisjestipend ERC. Til sammen har fakultetet nesten en tredjedel av samtlige norske ERC-stipendiater.

Uniforum

NTNU har over en milliard kroner i vedlikeholdsetterslep

Salg av eiendom og effektivisering kan bli nødvendig for å redusere etterslepet.

Universitetsavisa

Forskningsmidler hoper seg opp

Forskningsrådet har milliarder på konto som venter på å bli utbetalt til forskningsprosjekter. - Tettere oppfølging kan redusere forsinkelsene, håper avdelingsdirektør Camilla Schreiner.

Forskerforum

Likestillingen i svensk akademia går tregt

Sverige har brukt 47 millioner på likestillingsprosjekter i akademia siden 2009. Evalueringen av prosjektene viser at mye arbeid gjenstår. Nå er det imidlertid slutt på pengene.

Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning

Fakultetetene mener at de klarer seg uten hodejegere

Fakultetene ved Høgskolen i Oslo og Akershus klarer seg stort sett uten hodejegere, viser en rundspørring. 

Khrono

Fusjoner

- Lite å spare på fusjonar

Det er ikkje sjølvsagt at samanslåingar vil spare forskings- og utdanningssektoren for kostnader. Danskane har erfart det motsette.

Forskerforum

Klar tale fra KD: – NTNU velger selv

– KD kommer ikke til å presse på NTNU en løsning dere ikke ønsker.

Universitetsavisa

Ber Nansensenteret vurdere fusjon

Stifterne av Nansensenteret ber styret vurdere en sammenslåing. Det kan ende i en forskningsgigant i Bergen.

På Høyden

Vil ha språksamlingane til Bergen

Nynorsk kultursentrum meiner at staten bør gi UiB ansvaret for både språksamlingane og Norsk ordbok. – Ein utmerka idé, seier rektor Dag Rune Olsen

På Høyden

Student

Anklager om skandale og radikalt islam-møte på HiOA

Hege Storhaug i Human Right Service går til frontalangrep på Høgskolen i Oslo og Akershus for en radikal muslimsk organisasjon og en «hatpredikant» fikk holde møte der nylig. Mehmet Temel mener hun har misforstått.

Khrono

Reagerer på møte-kritikk

Møte. Flere muslimske studenter reagerer sterkt på anklagene mot helgens Islam-seminar ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Feyza Turkkahraman og Tugba Senel mener kritikken «er basert på overdrivelser og løgn».

Khrono

Forvirret islamist hacket Studentparlamentet

En selverklært islamist hacket nettsiden til Studentparlamentet. Motiv? Studentene vedtok en resolusjon om ikke å kjøpe israelske varer fram til blokaden av Gaza er opphevet.

På Høyden

Studentane går for kvotering

Norsk Studentorganisasjon har diskutert likestilling og mangfald i helga. No går dei for kvotering, kjønnspoeng og sanksjonar mot dei som ikkje tar kjønnsbalanse alvorleg.

Khrono

 

Powered by Labrador CMS