Millionstipend, plagiering og ledere som frykter utskiftning av ledere

NMBU-forskere har fått et titalls millioner for å utvikle nye typer tuberkulosevaksiner, en amerikansk professor er anklaget for å ha plagiert forklaringen av ordet plagiat, mens lederne ved HiOA frykter utskiftning av ledere.

 

Nytt millionstipend til NMBUs vaksineforskning

NMBU-forskere får et forskningsstipend på 10,2 millioner kroner for å utvikle nye typer tuberkulosevaksiner basert på melkesyrebakterier, skriver NMBU.

Tuberkulose forårsaker cirka 1,5 millioner dødsfall hvert år, og BCG-vaksinen, som er den eneste tilgjenglige tuberkulosevaksinen i dag, har store begrensninger. 

En forskergruppe ved Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (IKBM) ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) har i flere år arbeidet med å utvikle melkesyrebakterier til bruk i tuberkulosevaksiner. 

Bakterier i yoghurt kan gi billige vaksiner, og du trenger jo ikke helsepersonell for å distribuere spiselige vaksiner.

Nå har denne forskningen fått et nytt forskningsstipend på 10,2 millioner norske kroner (€ 1.250.000) for utvikling av nye tuberkulosevaksiner. 

Stipendet deles ut av Forskningsrådets Program for global helse- og vaksinasjonsforskning (GLOBVAC), som også tidligere har støttet dette forskningsarbeidet, nå for perioden 1 september 2014 - 31 august 2018. 

Les hele saken på NMBU.no

Lærebokforfattere beskyldes for å plagiere plagiat

En professor på det amerikanske Miami Dade College anklager kolleger for å ha plagiert forklaringen av ordet plagiat. Det skriver The Chronicle of Higher Education, ifølge Universitas.

Metaplagiatet skal ha funnet sted da de skrev læreboken The Freedom to Communicate, den viktigste læreboken for Miami Dade Colleges (MDC) fakultet for kommunikasjon.
Forfatterne av boken anklages for å ha kopiert flere deler av boken fra andre uten å kreditere kildene godt nok, blant annet delen hvor de skriver om plagiat.

Les hele saken på Universitas.no

Ledere frykter for stor utskiftning av ledere

Instituttleder ved produktdesign ved HiOA, Gunnar H. Gundersen, mener at det er frykt og usikkerhet om hva som skal skje framover, blant flere av lederne ved høgskolen, ifølge Khrono.

 

Organisasjon og ledelse blir en av høstens store diskusjoner ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), blant annet etter at Nordisk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU) nylig leverte sin evalueringrapport om framtidens organisering ved høgskolen som har ambisjoner om å bli universitet.

Høgskolen har også etter fusjonen i 2011 betalt 7,5 millioner kroner til private lederkonsulenter for å heve lederkompetansen ved høgskolen. Over 50 av de 110 lederne ved høgskolen (både administrative og faglige) som har deltatt i lederutviklingsprogrammet til Agenda Kaupang har åremål som går ut i år eller de nærmeste to årene.

Professor og instituttleder Gunnar H. Gundersen ved  Institutt for produktdesign er bekymret over situasjonen og signalene som nå kommer, og han sier at flere i høgskolens instituttlederforum deler bekymringene hans. 

– Ja, det er en frykt og usikkerhet blant ledere ved høgskolen nå om hva som skal skje framover. På meg virker det både klønete og uklokt å skifte ut mange ledere på alle nivåer samtidig, også med tanke på alle pengene som er brukt for å heve lederkompetansen ved høgskolen, sier han.

Les hele saken på Khrono.no

Powered by Labrador CMS