Klimagassutslipp ned igjen

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Norske gassutslipp går ned for annet år på rad. Tallene fra Statistisk sentralbyrå gjelder 2006, og er beregnet i samarbeid med Statens forurensningstilsyn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De samlede utslippene var 53,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Dette er omtrent på nivå med utslippene i 2000.

82 prosent fra de største

De tre største utslippskildene er olje- og gassvirksomheten, prosessindustrien og transportsektoren. De tre sektorene sto samlet for nesten 82 prosent av de norske utslippene.

Deretter følger landbruk (8 prosent), oppvarming av bygninger (4 prosent), avfall (3 prosent), fiskeri (2 prosent) og energiproduksjon (1 prosent).

Klimagasser er fellesbetegnelsen på karbondioksid (CO2), metan, lystgass og de tre fluorholdige gasstypene HFK-er, PFK-er og svovelheksafluorid. Siden 1990 har CO2-utslippene økt med 25 prosent.

Det har samtidig vært en reduksjon i utslippene av metan og lystgass, med henholdsvis 5 og 7 prosent. Utslippene av de fluorholdige gassene er redusert med hele 74 prosent.

Frykter Melkøya

Først og fremst skyldes nedgangen lavere aktivitet i prosessindustrien og olje- og gassektoren. Men miljø- og utviklingsministeren påpeker at det blir en utfordring å fortsette denne utviklingen.

- Utslippstallene for 2007 offentliggjøres først i mai, men vi er forberedt på at de store CO2-utslippene fra StatoilHydros anlegg på Melkøya kan ha ført til ny vekst i de samlede norske utslippene av klimagasser, sier Solheim i en kommentar. Utslippene fra transport er også ventet å vokse framover.

- Vi jobber for å begrense disse, blant annet gjennom omsetningspåbud for biodrivstoff allerede fra i år, tiltak for å få en mer miljøvennlig bilpark, økt satsing på jernbane og belønningsordning for byer som satser på kollektivtransport, sier Solheim.

Langt igjen til NOx-målet

I 2006 var utslippene av nitrogenoksider (NOx) 191.000 tonn. De må reduseres med 18 prosent innen 2010 hvis Norges internasjonale forpliktelse skal oppfylles.

Nye tall viser også at utslippene av miljøgifter til luft er blitt betydelig redusert i perioden 1995-2005.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS